Zeewolde

Nationaal Hitteplan van kracht

 

Vanwege de aanhoudende warmte heeft het RIVM maandag 23 juli het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu roept instanties en burgers op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken.

Met name ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar.

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om de gevolgen van hitte te beperken:

  1. Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Hoe weet je het als je te weinig drinkt? Dan plas je minder dan gebruikelijk of is je urine donker van kleur.
  2. Zorg voor koelte door dunne kleding te dragen, in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning vooral te vermijden tussen 12.00 uur en 16.00 uur.
  3. Houd je woning koel door gebruik te maken van zonwering, ventilering (en een ventilator!) en eventueel airconditioning. Ramen kunnen op een kier gezet worden en houd de ventilatieroosters open.
  4. Tot slot is het volgens het RIVM ook belangrijk om voor elkaar te zorgen. Let dus op de mensen in je omgeving die eventueel hulp nodig hebben.

Zonder deze maatregelen kan langdurige hitte leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen ook last krijgen van huidproblemen zoals jeuk en uitslag met blaasjes.

Meer informatie over het Nationaal Hitteplan: www.rivm.nl

 

Advertentie