Zeewolde

Nationale dodenherdenking 4 mei

Dodenherdenking is voor velen een belangrijk moment in het jaar. In 2019 en 2020 herdachten we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vierden we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Het jaarthema van 2021 is ‘na 75 jaar vrijheid’. Dit jaar is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?

Zonder publiek:
In het belang van de volksgezondheid moeten we ons ook op 4 mei aan de maatregelen houden om het coronavirus te stoppen. Daarom zal Dodenherdenking dit jaar in Zeewolde in een klein gezelschap plaatsvinden, zonder publiek.
Deze herdenking wordt muzikaal ondersteund door enkele koperblazers van de Algemene Muziekvereniging Zeewolde.

U kunt het thuis live volgen op Lokale Omroep Zeewolde via www.lokaleomroepzeewolde.nl/televisie en op de kabel, KPN digitaal kanaal 1481, Ziggo digitaal kanaal 36.
Op de radio (106.4 FM) zendt LOZ na 19.00 uur een aangepast programma uit.

Zeewolde vlag Halfstok

Toespraak burgemeester Gorter:
Burgemeester Gorter houdt een toespraak en om 19.59 uur klinkt het taptoesignaal. Net als in de rest van Nederland wordt om 20.00 uur iedereen gevraagd om 2 minuten stilte te houden. Aansluitend vindt de kranslegging plaats.

Edambusters:
De Edambusters vliegen elk jaar over de verschillende herdenkingsmonumenten. Dit jaar vliegen ze na de kranslegging in een kleine formatie van twee vliegtuigen rond 20.15 uur over de begraafplaats. Daarna vliegen de Edambusters over de dorpskern, zodat u de formatie vanuit uw tuin of vanaf het balkon kunt zien.

Vlagprotocol 4 mei:
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Vlagprotocol 5 mei:
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. De vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren. 

 

Advertentie