Zeewolde

Onderwijs gevonden voor Oekraïense kinderen in Zeewolde

Het was tot voor kort nog onduidelijk wanneer de uit Oekraïne gevluchte kinderen in Zeewolde naar school konden. Minderjarige kinderen in Nederland zijn leerplichtig, dat geldt ook voor vluchtelingen.

Volgens Geert Jan Lutjes zijn er zo’n tien Oekraïense basisschoolleerlingen en één middelbare-schoolleerling in Zeewolde. Lutjes is één van de vrijwilligers die Oekraïners in Zeewolde bijstaat. “We zijn nu al drie weken aan het wachten. Dat is zuur. Voor de kinderen is scholing super belangrijk. Eén week naar school is geen probleem, maar met een maand wordt het wel moeilijk.”

Andere gemeenten in Flevoland zijn al wel verder. Lelystad en de Noordoostpolder hebben het onderwijs al geregeld. Almere en Dronten zijn ook nog zoekende.

Nog geen onderwijs voor Oekraïense kinderen in Zeewolde
Natalia en haar zoon Max

Volgens de gemeente Zeewolde zijn de scholen op dit moment aan het kijken naar de beste oplossing. Het is onduidelijk wanneer een oplossing verwacht kan worden.

UPDATE: Inmiddels heeft de Internationale Schakelklas (ISK) in Harderwijk aangegeven dat jongeren vanaf 12 jaar daar van harte welkom zijn. Er wordt daar vanaf volgende week dinsdag gestart met een Oekraïnse klas, ook voor Oekraïners die in Zeewolde verblijven.

Advertentie