Zeewolde

Ondernemers gewaarschuwd voor ‘geraffineerde dieven’

Maar liefst 295 producten met een gezamenlijke waarde van € 7.800,- werden in de afgelopen periode door zogeheten ‘secret scanners’ weggehaald bij winkeliers in het centrum van Zeewolde. Onlangs werd hen tijdens een informatieavond in het gemeentehuis getoond welk risico zij in hun winkels lopen op winkeldiefstal.

“De avond was bedoeld om iedereen bewust te maken van het feit dat er, ook al ben je heel alert, door geraffineerde dieven toch het één en ander weggehaald kan worden”, zegt Johan Safaric, voorzitter van de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde en zelf ook ondernemer bij cafetaria Twilight.

Ondernemers gewaarschuwd voor ‘geraffineerde dieven’

De deelnemers kregen een film te zien met een compilatie van beelden van de secret scans. Ook kregen zij een training in het voorkomen en handelen bij winkeldiefstal. En uiteraard kregen zij hun producten weer terug. Met behulp van de beelden werd uitgelegd welke factoren hebben meegespeeld bij het meenemen van de artikelen en waar de valkuilen van de onderneming liggen.

Deze training werd in het kader van de Week van de Veiligheid georganiseerd vanuit het KVO-centrumgebied (centrumgebied met Keurmerk Veilig Ondernemen). Safaric is zelf overigens niet direct van plan veel te veranderen in zijn winkel. “Het gaat natuurlijk over diefstal en daar hebben wij nou eenmaal minder mee te maken. Bij ons zul je niet zo snel iemand binnen zien lopen om een doos frikandellen weg te halen.”

Verbouwereerd

Birgit Vercauteren, ondernemer bij Mode plus by Birgit, was “verbouwereerd” hoe makkelijk er door de secret scanners “gejat” werd. “Ik vond het boeiend om te horen wat er verteld werd en heb er wel wat aan gehad. Zo hebben we gehoord hoe belangrijk een eenvoudig ‘goedemorgen’ of ‘goedemiddag’ kan zijn.”

De ondernemers uit Zeewolde zijn aangesloten bij ‘reken af met winkeldiefstal’ en hebben de mogelijkheid dieven een winkelverbod op te leggen, waardoor deze personen niet meer welkom zijn in het winkelgebied.

Advertentie