De belangstelling voor lokaal en biologisch eten groeit, merken de tuinders. Mensen willen weten wat er met hun voedsel is gebeurd. “Ze zijn zich er steeds meer van bewust wat er met hun voedsel gebeurt en dat het qua transport beter is om producten uit Nederland te kiezen. Maar dan kan het alsnog bespoten zijn, in een verwarmde kas geteeld zijn of lang onderweg zijn van transporteur naar de supermarkt. Niet iedereen weet waar je lokaal eten vandaan kunt halen en dan ook nog eens biologisch. Dat hopen we zo een stukje makkelijker te maken.”
Ook samenwerken speelt een belangrijke rol in hun visie. Door met andere tuinders en akkerbouwers een winteraanbod te maken, hopen ze jaarrond lokaal voedsel beschikbaar te houden. “Het is natuurlijk bizar dat je jaarrond producten van over de hele wereld kan eten. Dat heeft een enorme impact op de aarde. En er is zoveel lekkers dat je met de seizoenen uit je eigen omgeving kunt krijgen.” Groene Pluk teelt ecologisch, zonder pesticiden en kunstmest, met veel aandacht voor bloemen, bodem en biodiversiteit. “Zo bouwen we een ecosysteem op dat in balans is en echt als een stukje natuur kan gaan werken. Je eet dus je leefomgeving letterlijk groener.”
Als kleine gemeenschapstuin voelen ze zich juist sterker door samenwerking. “Samen kom je verder en kunnen we meer impact maken.” Volgens hen is een mix van grote en kleine duurzame voedselinitiatieven nodig om iedereen lokaal en gevarieerd voedsel te kunnen bieden.
Met hun projecten hopen ze vooral de inwoners van Zeewolde en Almere vooruit te helpen. “Dat inwoners van Almere en Zeewolde niet meer hoeven te zoeken waar ze lokaal, vers en onbespoten voeding vandaan kunnen halen. En voor Groene Pluk dat we een zelfoogsttuin zijn met heel veel plukkers die ieder jaar genieten van al het moois van ons land.”
Oogstaandeel
Inwoners die wekelijks of tweewekelijks (in de winter) groenten willen halen kunnen meedoen via een oogstaandeel, een abonnement waarmee de tuinders hun investeringen voor het seizoen kunnen doen.
Deelnemers betalen het oogstaandeel aan het begin van het jaar. Daarna kunnen ze iedere week plukken wat er op de oogstlijst staat. “Maar ook als je geen lid bent, mag je langskomen en genieten van de pluktuin, Voor een bosje bloemen ben je bijvoorbeeld altijd welkom.”
Het oogstaandeel geldt voor het hele seizoen en is voldoende voor één persoon. Hester van Donkersgoed: “De eerste groentes leveren we uit de kas en later ook van de volle grond. Aan het einde van het seizoen hebben we nog extra groente in de kas staan. Het seizoen loopt van eind april tot eind november.”
Aanmelden kan online voor één of meerdere personen. Jonge kinderen zijn gratis en de tieners betalen een lagere vergoeding. “De tieners eten toch wel iets meer meestal. Voor kleine kinderen vinden we het fijn als ze meekomen en ervaren hoe groente groeit en wordt geplukt. Dan hopen we ze ook wat enthousiaster voor groente te krijgen,” vertelt Hester.
De pluktuin biedt veel variatie: “We hebben ongeveer zeventig verschillende groenten. We zitten nu in de wintergroenten zoals boerenkool, palmkool en spruitjes, maar we hebben ook komkommers en tomaatjes gehad. Aan het begin van het seizoen hadden we paksoi. Je hebt iedere week wel iets anders in je tas op weg naar huis,” legt Juultje uit.
Winteraandeel
Omdat er in de winter normaal geen verse oogst is, starten de tuinders dit jaar met een proefproject voor een winteraandeel. Hester: “We hebben dit jaar in de winter, als proef, met acht andere tuinders en twee Flevolandse akkerbouwers een winteraandeel, dus een winteraanbod. Om de twee weken kunnen mensen bij ons groenten komen halen. Een deel komt van de akkerbouwers en een deel van ons vanuit de kast en van het land. Dat gaan we deze winter uitproberen en hopelijk kunnen we dan volgend jaar een heel seizoen groente leveren.”
Deelnemers genieten niet alleen van de groenten, maar ook van de ervaring. “De mensen die hier komen oogsten zijn heel enthousiast over de smaak en de versheid van de producten. Het is natuurlijk verser dan uit de winkel, je haalt het van het land en dezelfde avond ligt het op je bord. Maar ook het zelf plukken, het uitje en voor sommigen het rustmoment en even buiten zijn betekent veel voor deelnemers,” zegt Hester.
Meehelpen in de tuin is vrijwillig. “We hebben meestal een trouwe club die bijvoorbeeld komt helpen in de ochtend of in de middag. Voor iedereen win-win: fijn en gezellig, je leert wat en bent lekker buiten. Voor ons zijn het extra handjes,” vertelt Juultje.
Ook deelnemers van buiten Zeewolde waarderen het oogstaandeel. Zoals Kees van Vliet uit Almere: “Het is heerlijk toeven, ik heb net heel wat groente kunnen plukken, van ananaskers tot paarse boerenkool, prei, winterpostelein en bimi. Het is een heel goed initiatief en het is een aanwinst dat je lokale groenten kunt verkrijgen die onbespoten zijn, biologisch verbouwd met veel liefde.”
Interview, beelden en montage: Johan de Ruyter
Verslag: Lisette Visser


085-0640737