Zeewolde

Raad Bunschoten wil gesprek; dimlichten worden nog aangepast

Onder politici van de gemeente Bunschoten bestaat er veel aversie tegen de nieuwe windmolens van Windpark Prinses Alexia en Windpark Zeewolde.

“Als je in de avonduren die richting op kijkt, zie je heel veel knipperlichten; het lijkt wel kerstfeest”, maakte raadslid Henk Bos (CAP) zijn ongenoegen kenbaar. “Daarom zou ik het college graag willen vragen of ze daarover in overleg zou willen gaan met de gemeente Zeewolde.” Zijn motie werd door een meerderheid van de plaatselijke gemeenteraad aangenomen.

Raad Bunschoten wil gesprek; dimlichten worden nog aangepast

“Windmolens met een tiphoogte hoger dan 150 meter zijn vanwege de luchtverkeersveiligheid uitgerust met zogenaamde obstakelverlichting”, schrijft Windpark Zeewolde, dat verantwoordelijk is voor liefst 83 van de 91 nieuwe windturbines. “Deze verlichting is nodig om vliegverkeer te waarschuwen voor de aanwezigheid van hoge bouwwerken om te voorkomen dat vliegtuigen tegen een windmolen vliegt. Dat betekent dat er op elke turbine overdag witte en ‘s avonds rode lampen branden.”

Feit is wel dat de huidige situatie, die Bos als uitgangspunt neemt, tijdelijk is. “Er worden dimbare lichten toegepast die meerdere felheidsstanden hebben”, meldt Windpark Zeewolde. “Op basis van lichtmeetpunten op veertien turbines wordt bepaald hoe goed de zichtbaarheid is: is er een heldere hemel dan worden de lichten het meest gedempt. Bij mist zijn de lampen het felst.”

Tijdens de bouwfase zullen de lampen niet meteen gedimd worden, geeft Windpark Zeewolde aan. “Dus tot het park in bedrijf is, kan de verlichting feller zijn dan na oplevering in 2022.”

Advertentie