Zeewolde

Reisverhalen uit Mongolië

Onder het motto: als de huidige omstandigheden het niet toelaten om verre reizen te maken, dan maar luisteren naar de verhalen van iemand die ‘fulltime nomade’ is. Lekker onderuit gezakt, onder het genot van een drankje en een hapje kun je op vrijdagavond 10 juli op De Beleving in Zeewolde komen luisteren naar inspirerende avonturen.

Tamar Valkenier is op haar 28ste met pensioen gegaan! Kan dat? Ja dat kan, want Tamar is daar het levende voorbeeld van. Ze heeft in 2015 haar huis verkocht en haar baan opgezegd. Daarna heeft ze 12.000 km op haar fiets over de wereld gezworven, een rugzak gekocht en is fulltime gaan reizen. In Nieuw Zeeland is ze samen met Miriam Lancewood met 2 geweren, 1 pak bloem en voor de rest volledig zelfvoorzienend, 3 maanden lang dwars door de wildernis gereisd.

Reisverhalen uit Mongolië

‘Deze dames zijn echte reizigers en avonturiers.’ zei Floortje Dessing. ZIj heeft hen in de laatste week van hun reis in het programma ‘terug naar het einde van de wereld’ opzocht. ‘Ik doe slechts verslag’.

‘Ik heb Tamar leren kennen tijdens een reis in Jordanië’, zegt Erik Vos, die De Beleving in Zeewolde runt. ‘Zij maakte toen een wandeltocht door Jordanië, en liep 650 km op kompaskoers van noord naar zuid. Ze sliep in een tentje of bij bedoeïenen en had een ezel als reisgenoot. Toen ik haar ontmoette was ze net jerrycans met water aan het regelen voor haar traject door de woestijn. We raakten aan de praat. Dit bleek niet haar enige bijzondere reis. Op vele plaatsen in de wereld maakte ze al de meest waanzinnige avonturen mee’.

De reis naar Mongolië

Over één van deze reizen komt Tamar op 10 juli in De Beleving vertellen. De reis naar Mongolië, die ze in 2018 voor het eerst heeft gemaakt. Ze heeft daar bij een inheemse stam geleerd om met kamelen om te gaan. Daarna heeft ze een kameel, een paard en een hond gekocht en is in haar eentje 4 maanden door Mongolië gereisd, een tocht van 1.600 km.

In haar verhalen deelt Tamar de warme onthalen bij verschillende nomaden en heeft ze haar achternaam eer aan gedaan. Ze is namelijk met de inheemse bevolking op valkeniersjacht gegaan, waarbij er met valken op o.a. vossen wordt gejaagd, om het bond te gebruiken tegen de extreme kou tijdens de winter.  Je bent van harte uitgenodigd om naar haar te komen luisteren.

De lezing is op vrijdagavond 10 juli. Inloop is vanaf 19.00 uur en de presentatie start om 19.30 uur. Je wordt ontvangen met koffie en thee en wat lekkers. Tijdens de pauze en na afloop serveren we hapjes die ook in Mongolië worden gegeten. De overige drankjes zijn voor eigen rekening.

De entree bedraagt € 19.50.
Op de website van de beleving staat meer informatie, ook over hoe je moet reserveren.

Advertentie