Zeewolde

Spanning rond de laatste kinderkoning op De Richtingwijzer

De centrale hal van De Richtingwijzer stroomde maandag 17 april vol met hun stoeltje sjouwende kinderen uit de groepen 3 tot en met 8. Het eerste kinderboek van Zeewoldenaar Thijs Noorlandt werd daar gepresenteerd.

Het verhaal gaat over het land Uvoriaal dat de afgelopen zeventig jaar een kinderkoningin of kinderkoning heeft gehad. Steeds als de koning(in) achttien jaar werd, werd er een wedstrijd uitgeschreven om een opvolger te zoeken. Op de verjaardag van koningin Elja gaat het vreselijk mis. De kroon van Uvoriaal, die ook de sleutel van de koninklijke kluis is, is gestolen. Voor Josia en Ann is dit het begin van een geweldig avontuur vol spanning, raadsels en een race tegen de klok. Komt de kroon op tijd terug of is de tijd van de kinderkoningen ten einde?

Spanning rond de laatste kinderkoning op De Richtingwijzer

Maar voordat Thijs Noorlandt een stuk uit het boek voorlas, vertelde Peter Johannes van uitgeverij Vuurbaak uit Amersfoort eerst samen met hem hoe een boek eigenlijk tot stand komt: de correctoren en illustratoren, de drukkerij en alles wat er verder bij hoort.

Na het voorlezen konden de kinderen vragen stellen. En dat waren er vele. Over waarom iemand schreef, waar hij de inspiratie vandaan haalde en vooral: hoe lang het had geduurd voor het boek klaar was. Het antwoord op die vraag was: twee jaar. Maar het eigenlijke schrijven nam daarvan maar een half jaar in beslag.

Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Compassion, een organisatie die kerken in heel arme gebieden ondersteunt om de kinderen in hun buurt op te vangen en helpt om uit de armoede te komen. Zo krijgen kinderen daar een veilige plek en hulp bij onderwijs, gezond eten en medicijnen als ze ziek zijn. Nelleke Strijbis van deze organisatie vertelde de kinderen daar graag over.
Het boek is te verkrijgen bij de Book-Inn in Zeewolde of via de website van de Kinderkoning. (foto: Ruud van Velzen)

Advertentie