Loading...

Sportscholen open of dicht?
Sportscholen open of dicht?

Onlangs heeft minister president Mark Rutte aangegeven dat de sportscholen tot in ieder geval september gesloten moeten blijven. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, vraagt zich af of sportscholen op een veilige manier open kunnen gaan. De zorgen gaan onder andere over het aantal mensen dat gelijktijdig in een sportschool intensief aan het sporten is. Ook zijn er nog onduidelijkheden hoe het zit met de mogelijke verspreiding van het covid-19 virus die binnensporten volgens het ministerie nog 'te risicovol' maakt.  Daarbij is de discussie of iemand die besmet is met het corona virus, maar geen klachten heeft, deze kan verspreiden als men actief sport.

Belang van goede ventilatie.

Naast de 1,5 meter maatregel waarbij mensen op geruime afstand van elkaar moeten sporten is er ook het belang van goede ventilatie. Techniek Nederland heeft in een brief aan directeur Jaap van Dissel van het RIVM hier vragen over gesteld.

REHVA, de Europese vakorganisatie voor ventilatie, verwarming en airconditioning, heeft eveneens een uitgebreid advies (link) uitgebracht. De REHVA zegt aanwijzingen te hebben dat het coronavirus zich (ook) via de lucht kan verspreiden. In dat geval zouden aanpassingen in het gebruik van ventilatiesystemen - en sanitaire voorzieningen - kunnen helpen in de strijd tegen het virus.*

Sporten in Zeewolde

In Zeewolde zijn momenteel 3 sportscholen die bij de gemeente Zeewolde toestemming hebben gevraagd en ook hebben gekregen. Dit zowel met als zonder tent. De gemeente Zeewolde is daarbij wel gehouden aan het beleid van de rijksoverheid, nl. dat iedereen weer buiten mag sporten en bewegen op 1,5 meter afstand. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de 1,5 meter niet van toepassing.

Voor iedereen geldt: alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Kleedkamers, toiletvoorzieningen en horeca blijven gesloten. Een sportaanbieder die een sport- of beweegactiviteit wil organiseren, moet een plan van aanpak maken waarbij rekening wordt gehouden met de huidige maatregelen en de richtlijnen van het NOC-NSF.

Plan indienen

Dit betekent dat wanneer sportscholen hun sportactiviteiten willen hervatten ze een plan van aanpak moeten indienen. Dit plan wordt getoetst aan de huidige noodverordening. Voldoet het plan van aanpak, dan is de sportschool vrij om de sportactiviteiten buiten te hervatten. Het aanbieden van sportactiviteiten, of het plaatsen van apparatuur, onder een hoge tent is toegestaan, mits alle 4 de kanten open zijn en de tent voldoende hoogte heeft ter bevordering van de luchtcirculatie.

Next Level

Next Level Healthclub, één van de sportscholen die Zeewolde rijk is, heeft vanaf het eerste uur tijdens het corona virus alternatieven aangeboden aan haar leden. "Het uitlenen van sport materialen was één van de acties waarmee we direct zijn gestart zodat onze leden op gepaste wijze konden doorsporten" aldus Edwin de Vos van Next Level Healthclub.

"In samenwerking met de gemeente Zeewolde is iedere keer gekeken naar de mogelijkheden, waarbij men altijd op constructieve wijze  heeft meegedacht." vervolgt Edwin. "Op verschillende manieren hebben wij Zeewolde in beweging proberen te houden en dat is in onze optiek goed gelukt". "Natuurlijk hadden wij ook graag gezien dat we weer binnen in de fitness aan de gang kunnen. Op dit moment mag dit echter nog niet, dus kijken wij naar alternatieven en stemmen dit dan af  met onze leden". 

Vanaf vandaag (maandag 18 mei red.) is Next Level gestart met outdoorlessen. Hierbij hebben ze de mogelijkheid gekregen om op het terrein van Zeewolde Atletiek deze lessen te verzorgen, zodat geluidsoverlast rondom de sportschool wordt voorkomen.  

* Bron: https://www.technieknederland.nl/