Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel (70%) van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Dit zijn mensen die wij kunnen redden als u kunt reanimeren en in de buurt bent. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand een AED aansluit maar nog belangrijker, iemand die reanimeert. De ambulance is (zeker hier in Zeewolde) meestal niet zo snel. Wij als buurtbewoners kunnen dat wel zijn, de buurtAED’s zijn er intussen en in januari zijn er 400 extra mensen opgeleid om te kunnen reanimeren! Deze 400 mensen komen natuurlijk bovenop al die EHBO’ers, BHV’ers en mensen met een reanimatiediploma die er al waren.
Hoe werkt het?
Burgerhulpverleners staan aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Dit systeem treed in werking na een melding bij 112. Bij een hartstilstand krijgen alle burgerhulpverleners in de buurt via zijn/haar mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. Een deel van deze burgerhulpverleners krijgen een oproep om rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan, een ander deel van de burgerhulpverleners krijgt een oproep om de dichtstbijzijnde AED te gaan halen. Hierbij krijgen zij het adres en ook de pincode van de desbetreffende kast om vervolgens met de AED naar het adres waar het slachtoffer te gaan.
Om de kans te vergroten dat er voldoende burgerhulpverleners naar het slachtoffer gaan, wordt deze oproep naar een grote groep burgerhulpverleners gestuurd. Hierdoor kan het zijn dat er meerdere burgerhulpverleners en AED’s bij het slachtoffer aankomen. Maar elke seconde telt, AED’s die als tweede, derde of vierde arriveren kunnen weer terug worden gebracht. Helemaal niet erg, want beter AED’s teveel dan één te weinig. Burgerhulpverleners die zien dat er hulp genoeg is, kunnen ook weer terug naar waar zij vandaan kwamen.
Wie kan er burgerhulpverlener worden?
Iedereen van 18 jaar of ouder en die in de afgelopen twee jaar één van deze trainingen heeft gevolgd:
- Een basis- of herhalingscursus reanimatie
- Een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er
- Een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld arts, brandweer of politie)
We merken dat er heel veel mensen kunnen reanimeren maar dat lang niet iedereen is aangemeld als burgerhulpverlener. Al die mensen krijgen daarom ook geen melding bij een hartstilstand. Dat is zonde. Wilt u zich aanmelden? Aanmelden kan via www.hartslagnu.nl
Stichting BuurtAED Zeewolde
Stichting BuurtAED Zeewolde is nu echt een feit, wij gaan de beheerders van de buurtAED’s ondersteunen. Maar we zijn er ook voor de burgers uit Zeewolde met vragen over de AED’s, burgerhulpverlening en aanverwante zaken. Dit doen we door informatievoorziening, technische ondersteuning en nazorg voor mensen die hebben gereanimeerd. Maar we willen ook zorgen voor kindersleutels voor de buurtAED’s in Zeewolde en minstens zo belangrijk: informatie rondom de kindersleutel en algemeen nieuws rondom de buurtAED’s. We zijn druk bezig om een collectieve verzekering voor alle buurtAED’s te organiseren. Dit is belangrijk omdat nog niet buurtAED’s standaard zijn meeverzekerd. Meerdere lijntjes staan nog open. Ook willen wij proberen genoeg geld te genereren dat wanneer er onverwachts kosten zijn dat wij die kunnen opvangen.
Rekeningnummer
Hiervoor heeft de stichting natuurlijk geld nodig! Inmiddels heeft Jan Otten van de Regiobank er voor gezorgd dat Stichting BuurtAED Zeewolde kosteloos een rekening hebben gekregen. Voor donaties en giften, om het behoud van onze buurtAED’s te garanderen, kunt u storten op: NL21 RBRB 0778 1607 18 t.n.v. Stichting BuurtAED Zeewolde onder vermelding van donatie of gift.
Heeft u vragen dan kunt u ons mailen: