Zeewolde

Stichting Nieuw Horst heeft grootse plannen

In De Verbeelding is dinsdagavond de informatieavond voor Landgoed Nieuw Horst. Voorzitter Cees de Vries en Henk Meijer schoven woensdagavond tijdens Van de Beek Draait Door aan om meer te vertellen over Stichting Nieuw Horst.

“We zouden in het landgoed graag een aantal dingen organiseren die Zeewolde nog niet heeft, maar waarvan het wel heel goed zouden zijn als die er zouden komen”, zegt Henk Meijer. De bedoeling is dat Zeewoldenaren op het landgoed onder leiding van een professionele boer zelfstandig kunnen boeren en zo hun eigen voedsel verbouwen. “Een korte keten van een gezonde voedsellijn, waarmee we ook vanuit Zeewolde een bijdrage proberen te leveren in de grote wereld van voedseltransitie en landbouwtransitie die zo hard nodig is.”

Stichting Nieuw Horst heeft grootse plannen

De eerder dit jaar opgerichte stichting wil nu campagne voeren om vrienden binnen te halen. Men heeft grond - “we hebben een paar locaties op het oog” - en minimaal tweehonderd huishoudens nodig. “Je moet gemotiveerd zijn voor het project en je moet het leuk vinden om mee te doen.” Het ideaalplaatje is dat de boerderij uiteindelijk 46 weken per jaar zorgt voor zo’n 70% van je voedselvoorziening. Te denken valt aan vruchten, groenten, kruiden en vlees. Als alles draait krijgen mensen wekelijks een voedselpakket mee naar huis met de oogst van die week én een lijstje van recepten wat je daarmee zou kunnen doen.

Daarbij moet het landgoed ook plek gaan bieden aan kleinschalige zorgvoorzieningen, geeft Meijer aan. “Want er is in Zeewolde wel dagbesteding, maar geen enkele vorm van intramurale voorzieningen.” Voorzitter Cees de Vries: “We hebben mensen nodig die de handen uit de mouwen willen steken en hopen dat er mensen opstaan die mee zouden willen doen.” De Stichting Nieuw Horst hoopt op vele ‘vrienden van de dorpsboerderij’. “Die echt gaan proberen die boerderij van de grond te krijgen.”

Stichting Nieuw Horst staat aan het begin van een meerjarige ontwikkeling. Kijk voor meer informatie op www.stichtingnieuwhorst.nl of kom dinsdagavond langs in De Verbeelding. De informatiebijeenkomst begint om 20.00 uur.

Advertentie