Zeewolde

Stoffen mondkapjes helpen

In heel Nederland wordt momenteel door vrijwilligers actief stoffen mondkapjes genaaid om te voorzien in het tekort. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de vraag vanuit de niet-acute zorg. Denk aan verzorgingstehuizen, thuiszorg organisaties, gehandicaptenzorg, mantelzorg enz. Dit initiatief kwam onder de aandacht van Zeewoldenaar Karin Borgerding die hier ook graag haar ‘steentje aan wilde bijdragen’.

Stoffen mondkapjes helpt

Uitdaging 

In eerste instantie met het naaien van mondkapjes maar ze merkte dat de organisatie in Flevoland nog geen coördinator had en besloot om deze uitdaging aan te pakken. Met webbouwer Armand van Houten uit Almere werd in enkel dagen de website www.flevoland.maaktmondkapjes.nl gelanceerd waarop de vraag & aanbod van mondkapjes samen komt. Als coördinator Flevoland (en lokaal Zeewolde) werkt Karin op dit moment samen met een team van 40 vrijwilligers, waarvan 10 in Zeewolde, om deze hele organisatie vorm te geven.

Via de website kunnen niet-acute zorgverleners middels een contactformulier op een snelle en eenvoudige manier mondkapjes aanvragen. Ook de vrijwillige naaiers melden de door hen gemaakte mondkapjes daar aan, die dan vervolgens via een centrale inzameling zo snel mogelijk hun weg naar de zorgverlener vinden.

Het team kan nog steeds meer naaiers gebruiken! Maar mocht de naaimachine niet iemands beste vriend zijn dan is ondersteunende hulp bij onder meer het knippen of wassen van de stof, het rijden van ritjes met de auto, maar ook hulp in de organisatie van harte welkom. Tenslotte kan het project gesteund worden met donaties van benodigde materialen, zoals stof, biasband en verpakkingsmateriaal. Met de financiële donaties die middels IDEAL via de website binnen komen wordt extra stof aangeschaft om de productie in gang te houden.

“De eerste aanvragen voor mondkapjes vanuit zorginstellingen alsook privé zorgverleners, denk aan kraamverzorgende en mantelzorgers, zijn inmiddels bij ons binnen en een actief team van naaiers zorgt dagelijks voor de productie. Daarnaast heb een fijn team van ondersteunende vrijwilligers die mij in de dagelijkse organisatie actief ondersteunen.” aldus Karin.

Ook de GGD Flevoland vindt het een erg goed initiatief, zo schrijft de woordvoerder ons: “De handgemaakte stoffen mondkapjes zijn een effectieve aanvullende maatregel om besmettingskans te verminderen. Wel willen we nadrukkelijk benadrukken dat de mondkapjes het eventueel krijgen van het coronavirus niet kan voorkomen, maar elke buffer is er één.”

Karin vult hierbij aan dat “naast het dragen van een mondkapje als ondersteunde bescherming, de gebruiker ook nadrukkelijk de overige richtlijnen van het RIVM moet blijven opvolgen”. Deze richtlijnen en verdere gebruiksinstructies worden dan ook vanuit onze organisatie aan elke gebruiker meegegeven. Ook het patroon en de werkomstandigheden bij de vrijwilligers voldoen aan strikte richtlijnen om met elkaar een zo veilig mogelijk mondkapje af te leven.”

Meer informatie over vraag & aanbod van het handgemaakte stoffen mondkapje, vragen over het gebruik er van en de mogelijkheden om dit initiatief te ondersteunen zijn te vinden op de website www.flevoland.maaktmondkapjes.nl .