Zeewolde

Stroeve onderhandelingen EU en VS over data hebben geen gevolgen voor datacenter

De wenkbrauwen werden maandagochtend gefronst bij lezers van het FD in Zeewolde. Het Financiële Dagblad schreef dat Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram dat een datacenter wil bouwen in Zeewolde, in het jaarverslag "opnieuw gedreigd heeft Instagram en Facebook te weren in Europa als Meta de gegevens van Europese klanten niet meer mag gebruiken op Amerikaanse servers."

Staat het datacenter in Zeewolde dan ook op het spel? Nee, zo heet wordt de soep niet gegeten, blijkt uit het antwoord van Meta/Facebook op een vraag van Omroep Flevoland daarover.

Stroeve onderhandelingen EU en VS over data hebben geen gevolgen voor datacenter

Meta is naar eigen zeggen niet van plan om in Europa te stoppen met het aanbieden van Instagram en Facebook. Wel dringt het miljardenconcern aan op goede regels rondom het dataverkeer: "Uiteindelijk hebben bedrijven transparante en eenduidige, wereldwijde regels nodig om trans-Atlantische gegevensoverdracht op lange termijn veilig te laten verlopen", schrijft een woordvoerder van Meta. Het bedrijf moet mogelijk stoppen met het aanbieden van diensten in Europa als gevolg van het feit dat er geen wetgeving is. Het is aan de Europese Unie en Amerika om daar afspraken over te maken, aldus Meta.

Datacenterdeal nog niet rond

De komst van het datacentrum in Zeewolde staat volgens de woordvoerder volledig los van de onderhandelingen tussen Amerika en Brussel. Maar de deal voor het centrum is nog niet helemaal rond. Of zoals Meta het zelf benoemt: "Meta heeft alle benodigde documentatie ingeleverd ten aanzien van de bouw van het datacenter in Zeewolde. We willen echter benadrukken dat, hoewel de uitkomst van de stemming positief is, er nog steeds veel werk verricht moet worden voordat een investeringsbeslissing kan worden genomen."

Als het al 100% doorgaat, worden niet alleen in Zeewolde en omgeving de Facebook- en Instagram-apps sneller: "Het is belangrijk op te merken dat we de databehoefte vaak over onze hele datacenter infrastructuur verspreiden. In feite bedienen we het verkeer momenteel snel en betrouwbaar over de hele wereld."

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie