Zeewolde

Talentvolle jeugd met achterstand restaureert klassieke auto's

Mike Kastrop, ofwel Classic Mike, combineert twee passies: klassieke auto’s restaureren en jeugd met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven op een mooie toekomst. De bolides die hij restaureert met zijn team, zijn vaak zeldzaam en dat maakt het extra bijzonder. Inmiddels heeft hij veel prijzen gewonnen. De meest bijzondere prijs vindt Mike toch wel die van 'beste autorestaurateur van de wereld'.


Classic Mike zelf vindt die prijzen wel mooi, maar het gaat hem vooral om het maatschappelijke aspect: "Ik zie de jongens en meisjes die bij mij werken groeien, ik focus mij op wat ze kunnen in plaats van te kijken naar wat ze níet kunnen. Ik heb zelf dyslexie en dat zorgde ervoor dat ik me als kind waardeloos voelde. Gelukkig was er een leerkracht die mij liet zien wat ik allemaal wél kon. Dat heeft mij enorm geholpen en dat gun ik mijn jonge werknemers ook", vertelt Kastrop.

Talentvolle jeugd met achterstand restaureert klassieke auto's

De auto's moeten eerst helemaal kaal gestript worden: vooral aan de roze plekken moet nog gewerkt worden.

Bij 'Classic Mike' werken ruim 20 jongeren die in een leerwerktraject zitten. Ze hoeven geen ervaring te hebben als ze bij het bedrijf beginnen. "Een passie voor klassieke auto’s is natuurlijk wel belangrijk, maar het vak kunnen ze hier leren", zegt Kastrop.

Prijzen
Blijkbaar doet de Zeewolder ondernemer het bijzonder goed met de jeugd want hij wint verschillende maatschappelijke prijzen. Hij had dit jaar de hoogste score op het gebied van participatie in Nederland, werd de beste praktijkopleider van Nederland in de sector mobiliteit, transport, logistiek en maritiem, Mike behaalde de maximale score van sociaal ondernemerschap en het kwaliteitskeurmerk GroenGedaan. Daarnaast werd hij gekozen tot Ondernemer van het Jaar in Zeewolde.

Ook op het gebied van kwaliteit doet het bedrijf het goed. Zo werd één van de bolides verkozen tot ‘Best gerestaureerde auto van de wereld’ op het prestigieuze Concours d'Elegance in Italië.

Schuurvondsten van over de hele wereld
De auto’s die bij het bedrijf van Kastrop worden gerestaureerd vindt de Zeewoldenaar over de hele wereld. "Het gaat vaak om schuurvondsten, dat zijn auto’s die al tientallen jaren in een garage staan te verstoffen en vaak half vergaan zijn." Schuurvondsten.. Mike wordt er gelukkig van.

"Als ik zo’n bijzondere auto heb gevonden zoek ik er eerst een koper voor. Mijn klantenkring bestaat uit mensen die klassieke auto’s mooi vinden, maar vooral blij worden van het restauratieproces. Ze komen dan ook vaak kijken of meehelpen in de garage. Wij maken de auto weer hetzelfde als toen die gebouwd werd en gebruiken alleen originele onderdelen." En daarvoor gaat Classic Mike best ver: "Desnoods haal ik die onderdelen op aan de andere kant van de wereld en als de onderdelen echt nergens meer te koop zijn, maken we ze zelf. Geen concessies, we gaan voor perfectie", zegt de bevlogen ondernemer.

Geld speelt ondergeschikte rol
Dat er een serieus prijskaartje aan de auto’s hangt als ze klaar zijn is geen issue. Er zitten duizenden uren werk in de restauratie en als de bolide klaar is, kan het zomaar zijn dat die een miljoen of meer kost, ook doordat ze vaak echt bijzonder zijn. "Maar die hoge prijzen zijn voor mijn klantenkring meestal niet zo'n probleem", besluit Kastrop.

 Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie