Zeewolde

Toch mogelijk datacentrum restwarmte naar Almere of Lelystad

Eerder gaf de gemeente Zeewolde aan dat het te duur zou zijn om de restwarmte van het datacentrum van Meta verder te verspreiden dan Zeewolde en Harderwijk, maar daar komt het nu op terug. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheid. De gemeente geeft in een reactie op de berichtgeving van de Lokale Omroep van Zeewolde aan ervoor open te staan.

Restwarmte voor zo’n 125.000 woningen gaat verloren als alleen Zeewolde en Harderwijk stadsverwarming krijgen van het datacenter. Er zijn in de directe omgeving bij lange na niet genoeg woningen om alle restwarmte te benutten. 

Hoogleraar Climate Design & Sustainability van de TU Delft, Andy van den Dobbelsteen, gaf afgelopen woensdag aan het “pure verspilling” te vinden dat maar maximaal 17% van de restwarmte van het datacentrum wordt benut als alleen woningen in Harderwijk en Zeewolde aangesloten worden. “De meeste gemeenten worstelen met de aanwezigheid van duurzame energiebronnen”, zei hij toen. 

Niet uitgesloten
De gemeente geeft aan in eerste instantie gekeken te hebben naar de afzetmogelijkheden binnen de cirkel van 10 kilometer omdat dat het meest kansrijk leek op basis van eerdere onderzoeken. “Maar eventuele uitbreiding in de toekomst is daarmee, wat de stuurgroep betreft, niet uitgesloten. Maar dat is op dit moment nog niet onderzocht qua kosten en mogelijkheden.”

* In eerste instantie schreven we dat de reactie op dit nieuws werd gegeven door de stuurgroep restwarmte (waar de Provincie Flevoland en Gelderland en de gemeenten Zeewolde en Harderwijk in zitten), maar de gemeente Zeewolde heeft aangegeven dat de reactie enkel namens de gemeente Zeewolde is.

Advertentie