Zeewolde

Welke dieren scharrelen er ’s nachts in de tuin?

Veel mensen vinden het leuk om te weten welke dieren in hun tuin zitten. Een groot deel van het stadsoppervlak bestaat uit tuinen. Door te onderzoeken wat daarin allemaal rondscharrelt, ontstaat een goed beeld welke (zoog)dieren er bijvoorbeeld in de stad leven. Op verzoek van de gemeente Zeewolde is Landschapsbeheer Flevoland afgelopen najaar met zo’n onderzoek in Zeewolde gestart.

Egel in de tuin

Een stagiair van Landschapsbeheer heeft in de maanden september en oktober een wildcamera geplaatst in 20 tuinen in Zeewolde. Allerlei dieren werden door de camera ‘gesnapt’. In meer dan de helft van de tuinen bleken egels rond te scharrelen, vossen kwamen voornamelijk aan de randen van Zeewolde op de camera. Omdat dit dier steeds minder schuw wordt, bevestigd door verhalen van inwoners, is de kans groot dat de vos steeds verder Zeewolde intrekt. In januari en februari wordt het onderzoek voortgezet in de tuinen van bewoners die zich in 2018 al hebben aangemeld. De verwachting is dat in de winter meer dieren naar de tuinen komen, op zoek naar voedsel. En doordat de tuinen dan kaal zijn, is er een grotere kans dat ze met de camera worden vastgelegd.

Een eerste voorzichtige conclusie is dat openingen in de omheining belangrijk zijn. Mensen met een heg om hun tuin waar dieren doorheen kunnen, een gat in de schutting of zelfs helemaal geen hek, krijgen meer bezoek van zoogdieren.
Leuke beelden en verdere informatie vindt u op onze website www.landschapsbeheerflevoland.nl.

Advertentie