Zeewolde

Wethouder Prins moet vertrekken na discussie over coronavaccinaties

Wethouder Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde moet van een ruime meerderheid in de gemeenteraad vertrekken. Een motie van wantrouwen werd maandagavond door dertien van de achttien raadsleden gesteund, alleen haar eigen partij stemde tegen. Prins zei nadat de motie was aangenomen dat ze niet zou opstappen. De raad moest daarom schriftelijk stemmen over het ontslag van Prins, ook bij die stemming stemde alleen Leefbaar Zeewolde tegen.

Wethouder Prins moet vertrekken na discussie over coronavaccinaties

De motie van wantrouwen tegen Prins was ingediend omdat de raad vindt dat ze heeft laten zien dat ze haar persoonlijke opvattingen niet voor zich wil houden. In 2017 en 2019 had de raad de wethouder al eens verzocht om haar persoonlijke mening niet te uiten. Nu ze dat recent opnieuw heeft gedaan in een reactie op de Facebook-pagina 'Je bent Zeewoldenaar als', was dat de druppel.

Prins stelt daar onder meer dat er rond de coronavaccinaties 'niet zo veel vrijheid meer is'. "Vragen stellen is verboden in Nederland, medicijnen die je snel van de effecten van corona af kunnen helpen staat een boete van 150.000 euro op", schrijft Prins. "Mensen worden ontslagen in niet-essentiële beroepen als ze niet ingeënt zijn".

Lokale Omroep Zeewolde
Lokale Omroep Zeewolde

Ook op Twitter stak Prins haar mening niet onder stoelen of banken. Zo zei ze onder meer dat ze nooit haar handen heeft gedesinfecteerd. In een discussie met Eerste Kamer-lid Annemarie Jorritsma twijfelde de wethouder aan onderzoek waaruit blijkt dat de vaccins geen effect hebben op de vruchtbaarheid.

Lokale Omroep Zeewolde
Lokale Omroep Zeewolde

Wethouder Prins maakte tijdens de raadsvergadering excuses voor haar reacties op social media. "Het is in mijn emotie gebeurd. Ik kan dat ook niet anders uitleggen. Ik wil u mijn oprechte excuses daarvoor aanbieden". Ze gaf ook aan via social media niet meer te reageren op een manier die niet past bij het ambt, en dus ook niet op persoonlijke titel.

Voor het overgrote deel van de gemeenteraad was dat niet genoeg. "Zij heeft gezegd dat ze dat in een opwelling en een emotie gedaan heeft", zei Yvonne van Bruggen van PvdA/GroenLinks. "Maar die emotie duurt wel lang. Want het is niet zomeer één opmerking geweestt. Het is behoorlijk lang doorgegaan. En het is niet de eerste keer, het is de zoveelste keer."

 

'Wethouder die veel betekend heeft'
Burgemeester Gerrit Jan Gorter zei aan het eind van de vergadering: "Dit is een trieste afsluiting voor het zomerreces. Het is een zwarte dag. Winnie is een wethouder die zo veel en zo veel jaar veel voor de gemeenschap betekend en de gemeente gediend heeft. Wij hadden graag met hetzelfde team de eindstreep gehaald."  

Fractievoorzitter Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde is teleurgesteld over het gedwongen vertrek. "Het is jammer dat iemand die de meeste stemmen had en zich met hart en ziel inzette voor het dorp nu geen draagvlak meer heeft." Leefbaar Zeewolde stapt niet uit de coalitie. Sonneveld gaat dinsdag met de andere coalitiepartijen in gesprek over hoe het nu verder moet. 

Winnie Prins was sinds 2010 wethouder voor Leefbaar Zeewolde. Ook in de periode tussen 2004 en 2008 maakte zij deel uit van het college van B en W. In het huidige college was Prins onder meer verantwoordelijk voor de Omgevingsvisie, Jeugdzorg, WMO en Volksgezondheid.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie