Zeewolde

'Wild gegroeid' graan brengt 5.000 euro op voor schoolexcursies

Boeren in Noordoostpolder hebben vijfduizend euro opgehaald met graan dat dit jaar in het wild is gegroeid. De opbrengst gaat naar de vereniging Kom bij de Boer uit Zeewolde, die schoolexcursies naar Flevolandse agrariërs organiseert.

De tarwe groeide in het buitengebied van Emmeloord. Vorige zomer werd de grond nog normaal bewerkt en geoogst. Daarna werd de akker aangekocht door de gemeente Noordoostpolder. Sindsdien is deze niet meer omgeploegd.

'Wild gegroeid' graan brengt 5.000 euro op voor schoolexcursies

Tijdens de graanoogst van vorig jaar ging zoals gebruikelijk een klein deel van de tarwe 'verloren' en bleef liggen. Omdat er dit keer niet geploegd is kwam het graan uit zichzelf weer op.

De Flevolandse boeren vonden dat de 'wilde' graan niet mocht verpieteren, ook al was het geen topkwaliteit. Dat zou zonde zijn, zeker vanwege het huidige wereldwijde gebrek aan graan. Dat bedreigt de wereld volgens de Verenigde Naties met een ongekende hongercrisis. Een paar duizend kilo 'wild' graan kon zo alsnog gemalen worden.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland. De Lokale Omroep van Zeewolde en Omroep Flevoland werken sinds vorig jaar samen en delen berichten.

Advertentie