Zeewolde

Zeewolde biedt inwoners de kans hun bandenspanning op peil te brengen

Op het parkeerterrein van winkelcentrum Ravelijn maken vandaag en de komende drie vrijdagen servicemedewerkers van Band op Spanning rondjes langs de geparkeerde auto’s. “Er rijden naar schatting zo’n zestig procent van de auto’s in Nederland op de verkeerde spanning”, zegt Siem de Boer van het door de gemeente Zeewolde ingehuurde bedrijf uit Nieuwegein.

De medewerkers pompen gratis de banden van de auto’s op tot de juiste spanning. “Het is goed voor het milieu, maar zeker ook voor de portemonnee”, legt De Boer uit, “want je verbruikt minder brandstof en voor de elektrische auto’s gaat hun reikwijdte omhoog.”

Tijdens de eerste dag merkt hij dat er “weinig auto’s zijn die goed staan” en benadrukt hij dat bestuurders “elke twee à drie maanden” even moeten checken.

Zeewolde biedt inwoners de kans hun bandenspanning op peil te brengen

“In het portier van de chauffeur of in het klepje van de benzinedop zie je wat er voor jouw auto geadviseerd wordt.”

“Een uitstekend initiatief, dat zouden meer gemeenten moeten doen”, zegt een Zeewoldenaar, die het zelf niet al te vaak doet. Een andere voorbijganger zegt het juist zelfs “maandelijks” wel te doen. “Ik rijd weleens grote afstanden, dus dan is het heel belangrijk; voor je eigen veiligheid en voor je portemonnee.”

Ter illustratie heeft Band op Spanning de banden van een Opel Zafira van 2,3 naar 2,6 bar opgepompt. “Daarmee bespaart deze bestuurder tijdens de komende 5.000 kilometer 4,4 liter brandstof, wat zorgt voor 15,2 kilogram minder CO2-uitstoot én € 16,25 minder kosten”, zegt Siem de Boer.

Advertentie