Zeewolde

Zeewolde loopt voorop met zonne-energie

De gemeente Zeewolde scoort uitstekend op het gebied van duurzame energie. Uit cijfers blijkt namelijk dat er veel meer stroom wordt opgewekt met zonnepanelen dan in de rest van Nederland. De energie- en klimaatsite Energievergelijk.nl raadpleegde hiervoor gegevens van de klimaatmonitor databank.

Zeewolde loopt voorop met zonne-energie

In Zeewolde wordt op jaarbasis 493 kWh aan zonnestroom per inwoner opgewekt. Dat is vier keer hoger dan het landelijke gemiddelde (126 kWh). Ter vergelijking: een doorsnee huishouden van twee personen verbruikt ongeveer 3.000 kWh per jaar.

Top 10

Met deze keurige cijfers komt Zeewolde op de 6e plaats van gemeenten in Nederland die de meeste zonne-stroom per inwoner opwekken. Vergeleken met het gemiddelde in rest van de provincie Flevoland (241 kWh) doet Zeewolde het twee keer zo goed.

Gemeente Ameland is overigens zonne-koploper van Nederland (1.423 kWh), gevolgd door Delfzijl en Noordoostpolder. In Schiedam en Rotterdam is het aandeel zonnestroom per inwoner het minst.  

1 op de 8 woningen

De verklaring voor het hoge aandeel zonnestroom per inwoner is logisch. Uit de rondgang van Energievergelijk blijkt namelijk dat 1 op de 8 woningen in Zeewolde ten minste één of meer zonnepanelen op het dak heeft. In de rest van Nederland is dat gemiddeld zo’n 1 op de 14 woningen.

Stroomtarieven

Wie nu zonnepanelen aanschaft, verdient zijn investering meestal terug binnen zes tot zeven jaar. Gezien de subsidies en gunstige leningen van de overheid blijft het daarmee een aantrekkelijke investering voor veel huiseigenaren.

Wie al zonnepanelen heeft en meer teruglevert aan het net dan afneemt, komt in aanmerking voor een terugleververgoeding van de energieleverancier. Houdt er rekening mee dat deze vergoeding per energieleverancier kan verschillen. Daarom loont het om jaarlijks een energievergelijker te raadplegen om de stroom- en teruglevertarieven te vergelijken.

Advertentie