Zeewolde

Zeewoldenaren halen vluchtelingen op

Omdat de nood voor hun Oekraïnse medemensen hoog is, hebben Zeewoldenaren Irina Zjukovskaija, Wim van den Noort, Martijn Wortman en Albert Phaff het initiatief genomen om te organiseren dat Oekraïense vluchtelingen opgehaald worden in Berlijn en bij gastgezinnen in Zeewolde gehuisvest worden. "Inmiddels hebben wij voor dit doel de beschikking over twee personenbusjes, waarmee wij in totaal twaalf à veertien vrouwen en kinderen kunnen ophalen", zegt Martijn Wortman.

Dit kunnen zij alleen doen als er gastgezinnen in Zeewolde zijn, die de mogelijkheid hebben en bereid zijn om mensen tijdelijk onderdak te bieden, totdat de gemeente of het COA opvang-faciliteiten beschikbaar heeft, legt Wortman uit.

Zeewoldenaren halen vluchtelingen op

"Uiteraard zullen we alleen mensen ophalen als we zeker zijn van huisvesting, waarbij we moeders met hun kinderen niet van elkaar willen scheiden. Helaas kunnen wij op voorhand dus niet concreet aangeven hoe lang de periode van onderdak geven gaat duren. Wel is bekend dat de landelijke overheid via de gemeentes zogenoemde ‘Bed, bad en brood-regelingen’ open gaat stellen, maar de concrete inhoud van deze regelingen is op dit moment nog niet bekend."

Het viertal streeft ernaar om in de week van 28 maart tot 1 april vrouwen en kinderen op te halen in Berlijn en naar gastadressen in Zeewolde te brengen. "Zou u ons een DM of e-mailbericht (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) willen sturen als u opvang kunt bieden? Graag in het bericht naast uw e-mailadres en telefoonnummer aangeven voor hoeveel mensen u plek zou hebben."

Advertentie