Zeewolde

Zeven maanden gevangenisstraf voor Zeewoldenaar

Een 20-jarige inwoner van Zeewolde is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Hij was de aanstichter van een vechtpartij bij de skatebaan aan het Kluunpad in zijn woonplaats, waarbij een plaatsgenoot van dezelfde leeftijd met een moersleutel in zijn gezicht is geslagen en zwaargewond is geraakt.

De man kwam op 10 oktober vorig jaar samen met twee minderjarige vrienden terug van een feestje. Daar raakte hij geïrriteerd omdat een meisje niet met hem wilde dansen, zo bleek op de zitting van twee weken geleden. Bij de skatebaan reageerde hij zijn woede af op een groepje jongens die hij niet kende.

Zeven maanden  gevangenisstraf voor Zeewoldenaar

De Zeewoldenaar, die onder invloed was van alcohol, kwam uit zijn auto en schopte en sloeg twee jongens. De vrienden stapten ook uit de auto, een van hen heeft een moersleutel meegenomen en daarmee een derde slachtoffer in het gezicht geslagen.

Glas in oog

Het slachtoffer raakte ernstig gewond: glas van zijn bril kwam in zijn oog terecht, waarvoor hij meerdere keren geopereerd moest worden. Ook werden zijn jukbeen, kaak en neus gebroken. Zijn moeder liet tijdens de rechtszaken weten dat hij ook ernstige psychische schade heeft opgelopen. Hij is nooit eerder met geweld in aanraking gekomen.

Hoewel de 20-jarige aanstichter de klap met de moersleutel niet zelf heeft toegebracht, wordt het hem door de rechtbank toch aangerekend: hij was immers degene die het geweld heeft opgezocht en gevolgd werd door de minderjarigen in zijn auto.

'Allemaal gesloopt'

Bij zijn aanhouding beledigde de dader ook nog twee politieagenten, wat volgens de rechtbank getuigt van ‘gebrek aan respect voor anderen en autoriteit’. Lacherig ontkende de 20-jarige man geweld te hebben gebruikt, terwijl hij tegen een vriend heeft geappt dat hij 'ze allemaal heeft gesloopt.' Zijn verklaring dat hij achteraf spijt heeft, weegt de rechtbank daarom niet zo zwaar.

De Zeewoldenaar moet ruim 34.000 euro schadevergoeding betalen aan het zwaargewonde slachtoffer. Aan een tweede slachtoffer moet hij ruim duizend euro betalen. Hij mag voorlopig geen contact opnemen met de aangevers of zijn medeverdachten, en moet zich aan een strenge voorwaarden van de reclassering houden, bijvoorbeeld een controle op middelengebruik.

Het Openbaar Ministerie eiste een lagere straf: een taakstraf van 150 uur en twee maanden cel. De rechtbank vindt een taakstraf onvoldoende recht doen aan de ernst van wat er gebeurd is en ziet de 20-jarige als de aanstichter van het geweld.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen Lokale Omroep Zeewolde en Omroep Flevoland. 

Advertentie