Politiek

CDA ziet gemeentehuis graag verhuizen

In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen nodigt de Lokale Omroep Zeewolde partijleiders uit in het radioprogramma Zeewolde Kiest hun speerpunten naar voren te brengen. Eén van hen is huidig wethouder Egge Jan de Jonge, die de verkiezingen ingaat als lijsttrekker van het CDA.

Het CDA wil woningen blijven bouwen “om al je doelgroepen te kunnen blijven bedienen”, maar is niet direct van zins “door te groeien naar 50.000 of 60.000 inwoners”. De plaatselijke christendemocraten zijn voor “organische groei; je bouwt heel veel woningen op heel weinig grond” en ziet “het werken met pachtgrond, waardoor de hypotheek vele malen lager wordt” als mogelijke oplossing voor die starters die moeilijk een huis kunnen kopen.

CDA ziet gemeentehuis graag verhuizen

Op de vraag welke gebieden Zeewolde de komende jaren zou moeten gaan benutten voor woningbouw, antwoordt De Jonge: “Oosterwold.”

De gemeente zou ook meer kunnen inzetten op cultuureducatie, vindt De Jonge. “We zijn heel trots op cultuurmakelaar Marina van Arendonk, op wat zij met stichting De Verbeelding heeft neergezet. Er gaat ook al heel veel goed, maar er zou wellicht nóg meer kunnen.” Als voorbeelden worden speciale dansklassen en tekenklassen genoemd.

Stadsverwarmingsnet

In het gesprek met De Jonge wordt verder aandacht besteed aan de economische groei van Zeewolde - “Horsterpark, Vestingveld” -, het van het gas af gaan, - “het is door de stijgende gasprijzen wel duidelijk dat er iets moet gebeuren, maar het moet wel betaalbaar blijven. Een stadsverwarmingsnet behoort tot de mogelijkheden - en de Meermin: “Als partij geloven wij niet in de huidige plannen; we kunnen het geld beter besteden aan andere dingen”.

De Jonge geeft aan dat het CDA wil dat Zeewolde “beter in staat moet kunnen zijn mensen te boeien en te binden in het centrum, waardoor je ook een meer bruisend centrum krijgt”. Wat verder opvalt is dat in de ogen van De Jonge de aanloophaven aantrekkelijker gemaakt moet kunnen worden “en eigenlijk zou zelfs het gemeentehuis weg moeten van deze A-locatie”.

Als presentator Robert Weij vraagt hoe Egge Jan de Jonge het dorp over pakweg tien jaar wil zien, geeft de CDA-politicus aan dat er oog moet blijven voor groenontwikkeling (onder meer bomen) en ‘roodontwikkeling’ (zoals huizen), maar dat het dorp met name moet zorgen voor een “blijvend vakantiegevoel”.

Audio fragment(en)

Egge Jan de Jonge

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie