Politiek

ChristenUnie ziet brood in 'potten-en-pannenfonds'

De ChristenUnie gaat voor “minstens vier zetels” bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat zei fractievoorzitter Tamara Baas eerder deze week in het radioprogramma Zeewolde Kiest.

De ChristenUnie neemt met een zeer uitgebreide kandidatenlijst van liefst 28 namen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Daar zijn wel enkele verschuivingen op waarneembaar. Zo vertrekken huidig wethouder Ewout Suithoff, huidig fractievoorzitter Ernst Bron en Harry Hübbers en zijn weer wat nieuwe mensen op het toneel verschenen. Tamara Baas is wel een oude bekende; van 2006 tot 2010 heeft ze al eens in de gemeenteraad gezeten en de laatste jaren was zij actief in de Provinciale Staten.

ChristenUnie ziet brood in 'potten-en-pannenfonds'

Baas geeft aan dat de ChristenUnie de komende jaren graag wil inzetten op het “wonen, de duurzaamheidsopgave en het sociaal domein”. Om bij die eerste te beginnen: “We merken dat jongeren langer thuis wonen, starters moeilijker een woning kunnen vinden en ouderen ook niets kunnen passend, wat ervoor zorgt dat veel mensen vastzitten op de plek waar ze zitten.”

Er moet dus meer gebouwd worden, maar wanneer Baas naar locaties gevraagd wordt, antwoordt ze: “Met de uitbreiding ten noorden van Polderwijk kunnen we nog wel even vooruit. Bouwen in het ‘G-gebied’ (het bosgebied tussen de Spiekweg, de Horsterweg en de Dasselaarweg) vond de CU ooit “een mooi plan”, maar nu is de partij een andere mening toegedaan. “Bouwen in het bos heeft niet onze voorkeur en dat heeft te maken met de ontwikkeling van het bos.” Oosterwold noemt Baas wel een “interessant experiment”.

Potten-en-pannenfonds

Baas weet dat mensen op termijn van het gas af moeten en stelt als CU een “potten-en-pannenfonds” voor voor mensen die op een andere manier willen gaan koken. De jeugdzorg noemt Baas een “enorm ingewikkeld geworden systeem”, omdat “te veel partijen rondom één casus” bezig zijn. Verder zou de ChristenUnie graag willen dat “energiearmoede niet meer zou mogen bestaan en dat mensen datgene wat ze niet gebruiken niet hoeven op te wekken”.

Over het datacenter-item, waarvan Baas verwacht dat dat ook wel een rol zou kunnen gaan spelen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, is ze “benieuwd naar het standpunt van het Rijksvastgoedbedrijf”.

Terugluisteren

Interview Tamara Baas.

Advertentie