Politiek

Insprekers geven politici stof tot nadenken

Tijdens de commissievergadering over de mogelijke komst van het datacenter hebben tien insprekers hun zegje gedaan. De heren Veenstra, Van Klaarbergen, Oosterbos, Groen, Van den Broek, Van Stee en Houtman alsmede mevrouw Schaap en mevrouw Hanje hebben hun mening over deze ontwikkeling niet onder stoelen of banken gestoken.

Zoals bekend - er waren immers liefst 166 zienswijzen ingediend - leven er veel zorgen over de mogelijke entree van Meta, het moederbedrijf van Facebook, in Zeewolde. 

Jeltsje Hanje: "Waarom wil de gemeente meteen in de Champions League spelen en beginnen we niet in de Eredivisie", zegt ze, waarmee ze verwijst naar een eerdere uitspraak van wethouder Egge Jan de Jonge, die het binnenhalen van Meta als "meespelen in de Champions League" omschreef. Een kleiner datacentrum past volgens haar een stuk beter bij Zeewolde.

Insprekers geven politici stof tot nadenken over datacenter

"Triest dat de beste landbouwgrond van Nederland – of misschien zelfs wel van Europa – wordt opgegeven voor dit datacenter", aldus inspreker Van Stee. Hij is van mening dat Meta zand in de ogen strooit van de lokale en provinciale politiek met de community programs die het bedrijf wil aanbieden: "Meta is een digitaal powerhouse, een wolf in schaapskleren."

Kees van den Broek is de enige inspreker die voor de komst van het datacentrum lijkt te zijn. "Ik ben positief maar kritisch." Hij ziet data liever in Europa opgeslagen worden dan in bijvoorbeeld Noord-Korea. Wel uit hij kritiek op sommige aannames van de gemeente. "Geachte raad, geacht college: ik wens u veel wijsheid toe."

De vergadering werd na de tien insprekers even geschorst en is inmiddels toe aan de inhoudelijke behandeling van het 'Conceptraadsvoorstel grondexploitatie Trekkersveld IV 2021'. De vergadering, die door de Lokale Omroep Zeewolde (live-registratie) en Omroep Flevoland (liveblog) op de voet gevolgd wordt, is live te volgen via deze link.

Advertentie