Politiek

Meer vliegverkeer boven Zeewolde door nieuwe luchtruimindeling

Vanaf 2028 zullen meer vliegtuigen over Zeewolde en Harderhaven vliegen als gevolg van een herindeling van het Nederlandse luchtruim. De wijziging is nodig om Defensie meer oefenruimte te geven voor F-35-gevechtsvliegtuigen en tegelijkertijd het civiele vliegverkeer efficiënter te maken. Een belangrijke verandering is de verplaatsing van het wachtgebied, waar vliegtuigen moeten rondcirkelen bij drukte op Schiphol, naar de omgeving van Zeewolde en Harderhaven.

Nieuwe luchtruimindeling en gevolgen voor Zeewolde

Het kabinet heeft een ontwerpplan naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de wijzigingen in het luchtruim worden vastgelegd. De aanpassingen moeten tussen 2028 en 2030 worden doorgevoerd.

De belangrijkste veranderingen voor Zeewolde:

  • Meer vliegverkeer: De vliegroutes naar Schiphol verschuiven, waardoor Zeewolde en Harderhaven meer overkomend verkeer krijgen.
  • Nieuw wachtgebied: Het bestaande wachtgebied tussen Lelystad en Swifterbant wordt verplaatst naar de omgeving van Zeewolde, waarschijnlijk deels boven het Veluwemeer.
  • Militaire oefenruimte: Het oefengebied voor F-35-gevechtsvliegtuigen wordt uitgebreid, vooral boven de Noordzee. Hierdoor kunnen militaire vliegtuigen efficiënter trainen en worden oefengebieden in het zuiden en oosten van Nederland opgeheven.
  • Efficiënter dalen: Vliegtuigen die Schiphol naderen, dalen in de toekomst vanaf grotere hoogte en op een geleidelijkere manier. Dit vermindert brandstofverbruik en geluidsoverlast op de grond.

Waarom is deze herindeling nodig?

Volgens het ministerie van Defensie is meer aaneengesloten oefenruimte essentieel om de luchtmacht gevechtsgereed te houden. Door de verslechterde geopolitieke situatie en de groeiende rol van Nederland binnen de NAVO is het noodzakelijk dat F-35-piloten optimaal kunnen trainen. De nieuwe luchtruimindeling maakt ook betere samenwerking met buurlanden mogelijk, bijvoorbeeld bij gezamenlijke NAVO-oefeningen.

Daarnaast profiteert de burgerluchtvaart van deze herindeling. De routes worden efficiënter, waardoor vliegtuigen kortere afstanden afleggen en minder schadelijke stoffen uitstoten. Ook worden militaire oefengebieden in het zuiden en oosten opgeheven, zodat civiele vliegtuigen daar niet meer omheen hoeven te vliegen.

Planning en verdere ontwikkelingen

De aanpassingen aan het luchtruim worden in fases uitgevoerd tussen 2028 en 2030. Vanaf 2027 worden projecten gestart om civiele vliegtuigen geleidelijk vanaf grotere hoogte te laten dalen. Schiphol begint dit jaar al met een leertraject om ervaring op te doen met deze nieuwe landingsprocedures.

Omdat de herindeling een complexe operatie is met gevolgen voor zowel nationaal als internationaal luchtverkeer, werkt Nederland nauw samen met buurlanden en Eurocontrol, de Europese luchtverkeersorganisatie. 

De plannen zullen in de komende jaren verder worden uitgewerkt, waarbij ook de gevolgen voor Zeewolde en andere betrokken regio’s nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Advertentie