Politiek

Raadsvergadering over datacenters in Zeewolde

Op donderdagavond 2 september organiseerde de Zeewoldense gemeenteraad een openbare informatieve raadsvergadering over datacentra in het algemeen. 

Deze vergadering ging niet over het bestemmingsplan Trekkersveld 4, dat in oktober en november in de gemeenteraad zal worden behandeld. Dat bestemmingsplan moet de komst van het hyperscale data center mogelijk maken. Het LOZ programma Zeewolde Kiest besprak rond en tijdens de raadsvergadering, die zoals altijd door de LOZ werd uitgezonden, met een drietal gasten over het onderwerp. De gasten waren Rob Smeets, Gerrit van der Heide, Cees Steijger en Siegert van Klaarbergen. De raad hoorde drie insprekers, inwoners van Zeewolde, die ieder voor zich met argumenten tegen de komst van grote datacenters naar Zeewolde kwamen. Dat waren de heer Veenstra, mevrouw Schaap en de heer Heide. 

De Christen Unie, de initiatiefnemer van deze raadsvergadering - daarbij gesteund door Zeewolde Liberaal - sprak zich mede op principiële gronden, uit tegen de omvang van zogenaamde hyperscale datacenters in Zeewolde. 

De grote energiebehoefte en de grote landschappelijke invloed passen naar de mening van de Christen Unie niet bij de omvang en kernwaarden van het dorp Zeewolde. Tevens werd de vraag gesteld of een groot datacenter een redelijke bijdrage aan werkgelegenheid oplevert per uitgegeven hoeveelheid grond. 

De CU had eerder in het traject een dialoog met de bewoners en belanghebbenden willen hebben over het vestigen van datacenters van deze omvang. 

Enkele raadsleden hadden wat moeite met de spelregels van deze vergadering waar, in tegenstelling tot commissievergaderingen, geen vragen aan de insprekers konden worden gesteld. 

Rob Smeets, namens Zeewolde Liberaal, verduidelijkte de motieven om het initiatief te ondersteunen, mede om een openbare discussie over de wenselijkheid van grote datacenters in Zeewolde in de gemeenteraad te kunnen hebben. 

Smeets betoogde ook dat eerder meer informatie wenselijk is voordat grote beslissingen definitief worden genomen. Wel vond hij dat procedureel correct is gewerkt. 

De burgemeester vatte de raadsvergadering samen met de uitspraak dat deze aanknopingspunten heeft geboden voor het definitieve debat over Trekkersveld 4. 

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie