Politiek

Zeewolde liberaal hekelt gebrek aan informatie en transparantie collegevorming

 

Zeewolde Liberaal heeft in het presidium, het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, stevige kritiek geuit aan het adres van informateur Ben Sonneveld (fractievoorzitter Leefbaar Zeewolde) over het gebrek aan informatie over de voortgang van de collegeonderhandelingen. “Meer dan een persberichtje heb ik niet gezien, terwijl de informateurs Ben Sonneveld en Bart Schouten al twee maanden bezig zijn”, zegt Cees Steijger, fractievoorzitter van Zeewolde Liberaal.

Ook op de gemeentelijke website ontbreekt het aan informatie over de gang van zaken: “Nergens kan de bevolking op de website van de gemeente Zeewolde lezen wat de stand van zaken is”, zegt Steijger, die het gebrek aan transparantie merkwaardig vindt.

De informateurs hebben welgeteld twee persberichtjes verspreid met wat zij een ‘tussenstand’ noemden. Op 2 mei lieten zij weten dat de delegaties van Leefbaar Zeewolde, VVD, ChristenUnie en CDA het vertrouwen hebben om met elkaar een stabiele coalitie te kunnen vormen. De beide informateurs lieten toen weten het voornemen te hebben de onderhandelingen in de tweede helft van mei te vervolgen. “Kennelijk zijn zij nu in de formatiefase beland, maar of dat ook werkelijk zo is werd in het presidium niet duidelijk”, zegt Steijger “het lijkt erop dat de informatiefase – zonder verdere uitleg – is afgesloten en dat er nu formatiegesprekken plaatsvinden. Dat de informateur nu al de verwachting uitspreekt dat eind juni het nieuwe college kan worden geïnstalleerd, bevestigd deze gang van zaken.”

Dat zou dan inhouden dat de vier coalitiepartijen het raamwerk voor een coalitieakkoord gereed hebben en het kennelijk eens zijn over heikele zaken zoals de zondagsopstelling van winkels, de groei van de gemeente, het groeitempo en het bouwen in het bos, het zwembad, etc.

 

Cees Steijger, Zeewolde Liberaal
Advertentie