Politiek

Zeewolde moet bezuinigen: gevolgen voor inwoners

Op donderdag 20 februari 2025 heeft wethouder Steven Scheffer (financiën) de media geïnformeerd over de bezuinigingen die de gemeente Zeewolde de komende vier jaar moet doorvoeren. De reden hiervoor is dat het Rijk minder geld beschikbaar stelt via het Gemeentefonds en ook bezuinigt op de vergoedingen voor taken zoals de WMO, jeugdzorg, participatie en beschermd wonen. Hierdoor ontstaan tekorten die de gemeente zelf moet opvangen binnen het eigen budget.

Voor inwoners betekent dit dat zij op verschillende manieren te maken krijgen met de gevolgen van deze bezuinigingen. Zo wordt het onderhoud van de openbare ruimte soberder uitgevoerd, wat zichtbaar zal zijn in bijvoorbeeld groenbeheer en speelvoorzieningen.

Zakje met geld
Zeewolde moet bezuinigen

In het sociaal domein worden aanpassingen gedaan om zorg efficiënter in te richten. Dit kan betekenen dat er strenger wordt gekeken naar aanvragen voor WMO-ondersteuning en jeugdhulp, en dat er maatregelen komen om hulpverlening doelmatiger te maken. Ook wordt het minimabeleid aangepast, waardoor minder inwoners in aanmerking komen voor financiële ondersteuning.

Daarnaast stijgen enkele gemeentelijke lasten. Zo wordt de rioolheffing met 16% verhoogd, wat neerkomt op een extra bedrag van €17,21 per huishouden. De tarieven voor het zwembad gaan eveneens omhoog, net als de kosten voor de huur van sporthallen en gymzalen. De huurprijs voor het wedstrijdbad stijgt met 3% en het doelgroepenbad met 9,25%. Daarentegen blijft de toeristenbelasting vooralsnog ongewijzigd en wordt er geen betaald parkeren ingevoerd.

Besluitvorming over de bezuinigingen

De gemeenteraad zal in april een besluit nemen over welke bezuinigingen daadwerkelijk worden doorgevoerd. In mei ontvangt de gemeente van het Rijk definitieve informatie over de beschikbare middelen, waarna de conceptbegroting wordt aangepast.

Tijdens de algemene beschouwingen, die plaatsvinden op 3 juli, zal de conceptbegroting door de gemeenteraad worden besproken en zal er een voorlopig besluit worden genomen.

In december van dit jaar wordt de begroting voor 2026 definitief vastgesteld, inclusief eventuele wijzigingen in belastingtarieven. Een mogelijke verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) met 5% wordt nog overwogen.

Advertentie