Regionieuws

Basisschoolbesturen bundelen krachten voor toekomstbestendig onderwijs

Vijf bovenschoolse besturen voor basisonderwijs uit Dronten en Zeewolde bereiden een fusie van hun stichtingen voor. “We hebben elkaar nodig omdat er grote uitdagingen zijn op landelijk en regionaal niveau.

We willen goed onderwijs in de wijk, voor alle kinderen in Biddinghuizen, Dronten, Swifterbant en Zeewolde,” vertellen de bestuurders van Ante, Codenz, de Driemaster, SIBZ en SKOZ. Daarmee zullen, als de toezichthouders en medezeggenschapsraden instemmen, zo’n 26 scholen straks onder 1 bestuur komen.

“Het gaat niet om het fuseren van basisscholen,” onderstreept Yzaäk Jacobi. “Het gaat om de kantoren van onze stichtingen.”

Allemaal handafdrukken in geel blauw en groen met nog wat extra handjes erbij

Bestuurders Roel Hijne (bestuurder SIBZ en SKOZ), Peter Taks (Stichting Ante) en Yzaäk Jacobi (bestuurder van SBO de Driemasteren Stichting Codenz) gingen in 2024 met elkaar in gesprek, om de uitdagingen te delen die voor hen alle drie hetzelfde zijn. “Niet alleen op schoolniveau, maar ook regionaal en landelijk zijn er veel uitdagingen. We kenden elkaar al omdat we bij de gemeente bij elkaar aan tafel zitten, regelmatig samen vergaderen en schoolgebouwen en kantoren delen. De gesprekken verliepen daardoor meteen heel goed.”

‘We zijn er voor alle kinderen in onze regio’

Voor de ouders van kinderen die momenteel op een school binnen een van deze stichtingen zitten, verandert er niets. Yzaäk: “We zijn er voor alle kinderen in onze regio. Ieder kind verdient even goed onderwijs en evenveel kansen. We werken nu los van elkaar, doen dezelfde dingen en hebben dezelfde kosten. Veel van onze werkzaamheden overlappen elkaar en gebeuren dubbel. Als we dat slimmer organiseren levert dat meer op voor het kind.” Peter vult aan: “Er is bovendien een tekort aan goede medewerkers. Nu zijn we concurrenten van elkaar, terwijl we alle leerkrachten juist graag op de scholen willen houden.”

Voorkomen dat druk op leerkrachten toeneemt

De druk op leerkrachten neemt toe. De besturen kunnen daar juist goed in helpen: “In de toekomst moeten we meer zorg op maat aan leerlingen bieden, dat is de eis van het Kabinet. Niet iedere leerkracht kan ‘alles’ weten en overal in voorzien. Daar hebben we gespecialiseerde medewerkers bij nodig. Daarnaast groeit de vraag naar burgerschap van nieuwe Nederlanders en het ontwikkelen van life-skills (omgang social media, weerbaarheid etc). Samen kunnen we elkaar makkelijker helpen, denk ook aan een inval-kracht bijvoorbeeld als er een leerkracht ziek is. We kunnen dan ook meer opleidingen aanbieden aan onze medewerkers. Nu organiseren we alles los van elkaar en dat kost tijd en energie.”

‘We hebben elkaar nodig’ Peter Taks, Ante

Landelijk grote uitdagingen op ons bord

Op het bord van de besturen liggen ook landelijke uitdagingen. “In 2035 wil het Kabinet dat kinderen dichtbij huis naar school gaan. Ook kinderen met een ondersteuningsbehoefte. Dat is een mooi plan maar hoe kunnen we dat organiseren en betalen? Als we gezamenlijk een gespecialiseerde leerkracht in dienst hebben, kan die op iedere school van betekenis zijn. Met de Driemaster erbij, die al veel kennis in huis heeft, kunnen de scholen die kennis en professionals delen. We hebben elkaar hard nodig.” Peter: “De koers van de gemeenten Dronten en Zeewolde is gericht op vorming van IKC’s (Integrale Kindcentra). Dit stelt eisen aan de huisvesting; ook daar liggen flinke uitdagingen.”

De school kunnen kiezen die bij jou past

In 2024 is op verzoek van de bestuurders onderzoek gedaan bij de vijf besturen. Medewerkers, medezeggenschapsraden en toezichthouders werden daar ook in betrokken. Roel: “We willen allemaal hetzelfde, maar wilden van tevoren ook van elkaar weten hoe ‘gezond’ ieder bestuur is. Dat bleek overal goed. Dat is krachtig want daarmee kunnen we ons concentreren op het belangrijkste: goed onderwijs voor onze kinderen. We willen dat ouders wat te kiezen hebben en dus dat de eigenheid van iedere school blijft bestaan. Het maakt ons polderland afwisselend en mooi, die eigenheid. Bovendien past samenwerken bij onze regio. Vanaf het ontstaan van dit nieuwe land zochten de mensen elkaar op. Samen sterk! Dat doen we nu opnieuw.”

Besluit

De formele besluitvorming zal medio april plaatsvinden. Toezichthouders zullen goedkeuring moeten geven en de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden
instemming.

Advertentie