Regionieuws

De Staat van Flevoland: ‘Zet duurzaam ondernemen op de kaart’

Zet duurzaam ondernemen op de kaart in Flevoland. Dat is de economie van de toekomst. Die oproep deed Hoofd RaboResearch Otto Raspe donderdag tijdens de eerste online editie van De Staat van Flevoland.

Hoe? Door een ondernemende overheid en kennisinstellingen die aansluiten bij wat ondernemers in de dagelijkse praktijk nodig hebben.

Daarin ziet Raspe een belangrijke rol weggelegd voor Economic Board Flevoland, tot donderdag Win4All - Economic Board. Bijna de helft van de Flevolandse ondernemers heeft last van de krapte op de arbeidsmarkt, veranderde wet- en regelgeving en verstoring van de toeleveringsketens. Raspe was de hoofdspreker tijdens De Staat van Flevoland.

De Staat van Flevoland: ‘Zet duurzaam ondernemen op de kaart’

Samenwerken

Dagvoorzitter Joost Hoebink, gedeputeerde Jan-Nico Appelman en voorzitter Femke Rientsma van de Economic Board Flevoland trapten het event af. Appelman: ‘Ik hoop dat iedereen geïnspireerd raakt om samen te werken aan die economie van morgen. Samen met ons, het onderwijs en het bedrijfsleven. We moeten het met elkaar gaan doen.’

Ondernemers, bestuurders en onderzoekers gingen tijdens De Staat van Flevoland met elkaar en met experts in gesprek over verschillende actuele thema’s: het vestigings- en ondernemersklimaat, onderwijs en arbeidsmarkt en de nieuwe economie in Flevoland. Actualiteit, inhoud en interactie in een sfeervolle setting. Met ruim 200 kijkers goed bekeken.

Vestigings- en ondernemersklimaat

Er is veel vraag naar de bedrijfsgrond en mogelijkheden om te groeien in Flevoland. Door de centrale ligging en het goede vestigings- en ondernemersklimaat. Wethouder Egge Jan de Jonge van Zeewolde: ‘Er ontstaat druk op de ruimte in Flevoland, dit is het moment om selectiever te worden.’ Directeur Marco Smit van Horizon Flevoland: ‘Trek bedrijven aan die sectoren als agrofood, de circulaire economie en de maakindustrie versterken. Laten we meer inzetten duurzaamheid en digitalisering.’

Onderwijs en arbeidsmarkt

Net als in de rest van Nederland is er in Flevoland een schreeuwend tekort aan personeel. Dat remt de groei van ambities zoals de energietransitie en de woningbouw, ziet Anneke Goudswaard (TNO). Bij het aantrekken en behouden van toekomstige werknemers draait het volgens haar vooral om een andere kijk. Geen vacatures met een ellenlange eisenlijst, maar focus op talenten en vaardigheden. Anneke: ‘Bedrijven, zet je deuren open. Richt instroomfuncties in met een ontwikkelpad er achteraan.’ 

‘Innovatie van de beroepspraktijk is de enige toekomst vaste oplossing’, vindt voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim, Henk Hagoort. ‘Waar kan technologie helpen om bijvoorbeeld met minder handen in de zorg te werken?’

Nieuwe economie

Durven en doen, dat kenmerkt de Flevolandse ondernemersmentaliteit. ‘Je moet als ondernemers wel honger hebben om nog beter te worden. Laten we wel oppassen voor juridisering; dat staat ondernemers in de weg. Het mag best een beetje schuren, om zo vooruit te komen’, zei Hajé de Jager.

Over Economic Board Flevoland

Economic Board Flevoland, een gezamenlijk gedragen initiatief van bedrijfsleven, onderwijs, gemeenten en de provincie Flevoland. Samen zetten ze zich in voor ondernemerschap en duurzame economische groei in onze provincie.

De eerste editie van De Staat van Flevoland was een succes. Gemist? Het kennis en inspiratie event over de Flevolandse economie is terug te kijken op www.destaatvanflevoland.nl.

Advertentie