Regionieuws

Dieetkok St Jansdal biedt hulp bij smaakverandering door chemotherapie

Wat begon met een idee, is nu een eigen poli. Dieetkok Gerrit-Jan Kevelam kan nog niet geloven dat de smaakpoli werkelijkheid is. De poli in zowel Harderwijk als Lelystad is speciaal voor patiënten die chemotherapie krijgen of hebben gehad.

Deze patiënten kunnen last hebben van smaakverandering, waardoor ze minder genieten van een maaltijd. Het doet Gerrit-Jan als mens en vanuit zijn vakgebied pijn om te zien dat iemand met kanker worstelt met een veranderende smaak. Juist voor patiënten die chemotherapie moeten ondergaan, is het belangrijk om goed te eten. Goed eten draagt bij aan een beter herstel. Samen met de patiënt gaat hij op zoek naar hoe het eten wel weer kan smaken.

Gerrit-Jan kan deze patiënten helaas niet hun vertrouwde smaak teruggeven, maar hij kan wel kijken wat ze nog wel lekker vinden.

Dieetkok St Jansdal biedt hulp bij smaakverandering door chemotherapie

Op de poli doet hij smaaktesten met zout, zoet, zuur, bitter en umami (hartig). Door deze testen wordt duidelijk waar nog wel smaakbeleving aanwezig is. De dieetkok kan genoeg voorbeelden noemen hoe hij het eten voor de patiënt weer beter kan laten smaken. “Sommige patiënten blijken bijvoorbeeld geen zout meer te proeven, maar nog wel zoet. In plaats van meer zout te strooien, kunnen zij aan een gerecht dan beter honing toevoegen. Het is echt omdenken in het bereiden van de maaltijd. De patiënt krijgt van mij een advies op maat om thuis mee aan de slag te gaan. Mocht er door een nieuwe kuur verandering optreden, dan kan de patiënt altijd weer terecht op de smaakpoli.”

Inmiddels heeft een aantal patiënten van Gerrit-Jan een smaakadvies gekregen. De glimlach op het moment dat de patiënt duidelijk verschil merkt en iets proeft, vindt hij mooi om te zien.

De smaakpoli is twee dagen in de week geopend voor patiënten van St Jansdal.
Op woensdag is Gerrit-Jan in Harderwijk aanwezig en elke donderdag in Lelystad. Voor een afspraak is een doorverwijzing nodig van de diëtiste of coördinerend oncologieverpleegkundige van het ziekenhuis.

Advertentie