Op de poli doet hij smaaktesten met zout, zoet, zuur, bitter en umami (hartig). Door deze testen wordt duidelijk waar nog wel smaakbeleving aanwezig is. De dieetkok kan genoeg voorbeelden noemen hoe hij het eten voor de patiënt weer beter kan laten smaken. “Sommige patiënten blijken bijvoorbeeld geen zout meer te proeven, maar nog wel zoet. In plaats van meer zout te strooien, kunnen zij aan een gerecht dan beter honing toevoegen. Het is echt omdenken in het bereiden van de maaltijd. De patiënt krijgt van mij een advies op maat om thuis mee aan de slag te gaan. Mocht er door een nieuwe kuur verandering optreden, dan kan de patiënt altijd weer terecht op de smaakpoli.”
Inmiddels heeft een aantal patiënten van Gerrit-Jan een smaakadvies gekregen. De glimlach op het moment dat de patiënt duidelijk verschil merkt en iets proeft, vindt hij mooi om te zien.
De smaakpoli is twee dagen in de week geopend voor patiënten van St Jansdal.
Op woensdag is Gerrit-Jan in Harderwijk aanwezig en elke donderdag in Lelystad. Voor een afspraak is een doorverwijzing nodig van de diëtiste of coördinerend oncologieverpleegkundige van het ziekenhuis.