Regionieuws

Digitaal monument voor bemanning Short Stirling

Dit jaar vieren we in Nederland dat ons land precies 75 jaar geleden werd bevrijd van de bezetting door Duitsland. Zo stonden de provincie Flevoland en de gemeente Almere gisteren stil bij de bemanningsleden van de Short Stirling: de Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Markermeer is neergestort. Dit jaar wordt het vliegtuigwrak geborgen en in opdracht van de provincie door Moondocs een documentaire ontwikkelt om de mannen te eren.

Digitaal monument voor bemanning Short Stirling

Op 5 mei 2020 maakte de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman de url van het digitale monument bekend: vliegenoverpolderlijnen.nl. In de aanloop naar de lancering van de documentaire, geregisseerd door Heleen Minderaa, plaatst Moondocs de komende maanden filmfragmenten en verhalen over de mannen, nabestaanden en het ontstaan van de documentaire op www.vliegenoverpolderlijnen.nl

Vliegen over polderlijnen

Een groot deel van onze provincie bestond nog niet toen de oorlog werd gevochten, maar de Noordoostpolder al wel. De contouren van de nieuwe polder vormden een belangrijk oriëntatiepunt voor vliegers op hun route naar huis. Ook zijn sporen van de Tweede Wereldoorlog duidelijk vindbaar in het zuidelijke deel van Flevoland, zoals de verschillende vliegtuigwrakken.

Berging Short Stirling

In 2020 werkt de gemeente Almere samen met de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincie Flevoland en aannemer Leemans Speciaalwerken toe naar de berging van het wrak van de Short Stirling. De startdatum van de berging stond oorspronkelijk op 30 maart gepland, maar na een grondige risicoanalyse over de munitie die mogelijk gevonden wordt en de huidige coronacrisis, is de berging uitgesteld. Naar verwachting kan de berging dit najaar starten.

Nationaal programma

Deze berging maakt deel uit van het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken en is in 2019 gestart om aan de lang gekoesterde wens van nabestaanden tegemoet te komen om hun vermiste familieleden een graf te kunnen geven en om zekerheid te krijgen over hun lot. Het programma zorgt voor de berging van circa 30 vliegtuigen waarbij grote kans is op het aantreffen van stoffelijke resten. Gemeente Almere is opdrachtgever voor de berging van de Short Stirling. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), het ministerie van Defensie en de provincie Flevoland ondersteunen de gemeente bij de berging met geld en advies.

Waardig afscheid

Nabestaanden hebben gevraagd om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen om zo een laatste rustplaats te krijgen. Het college van burgemeester en wethouders en de Almeerse gemeenteraad steunen dit. De bemanningsleden hebben de ultieme prijs betaald, zodat wij ook vandaag de dag nog in vrijheid kunnen leven. Bovendien kunnen de nabestaanden zo waardig afscheid nemen van hun overleden dierbaren.

Kijk de komende maanden op www.vliegenoverpolderlijnen.nl voor de verhalen van de documentaire.

Advertentie