Regionieuws

Door klimaatactivisten beklad standbeeld wordt na twee weken schoongemaakt

Het bekladde standbeeld 'de Vruchtbaarheid' en de omliggende rotonde in Zeewolde worden dinsdag schoongemaakt. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Zeewolde weten. De gemeente doet aangifte.

Het standbeeld en de rotonde zijn twee weken geleden beklad door Extinction Rebellion Harderwijk. De beweging vraagt zo aandacht voor klimaatverandering. Hun logo en klimaatprotestleuzen zijn te zien vanaf de provinciale weg.

Het is een opvallende zaak, omdat pas na twee weken naar elkaar wijzen duidelijk werd wie er verantwoordelijk is voor het standbeeld en wie het dus moet schoonmaken. De gemeente Zeewolde gaf eerst aan dat het niet haar standbeeld is en dat zij er daarom niets mee gaat doen. Het Waterschap, de provincie of de gemeente Harderwijk zou verantwoordelijk zijn.

Beeld wat vruchtbaarheid moet uitstralen die staat op de hoek bij superrotonde harderwijk/Zeewolde
Foto: Omroep Flevoland - 2016

'Nieuwe aanwinst'

Maar later bleek dat het standbeeld sinds 1 juni wel degelijk van de gemeente Zeewolde is. Het standbeeld was eigendom van de gemeente Harderwijk, maar het is in 2003 verplaatst van Harderwijk naar Zeewolde. Maandag werd bekend dat het twintig jaar later automatisch eigendom is geworden van de gemeente Zeewolde, dit heet 'natrekking'.

Dat betekent dat een goed dat in de grond verankerd is, na verloop van tijd eigendom wordt van de eigenaar van die grond. De gemeente Zeewolde had hierover geen melding gekregen en zou zonder de bekladding nog jarenlang onwetend zijn van hun nieuwste aanwinst.

"Uiteraard heeft iedereen het recht om te demonstreren. Maar het beschadigen van kunstwerken is niet acceptabel. We doen dan ook aangifte en gaan proberen de kosten te verhalen op de daders", laat een woordvoerder van de gemeente Zeewolde weten. Het beeld wordt schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie