Regionieuws

Engelenzender toegevoegd aan collectie landschapskunst Flevoland

De provincie Flevoland heeft het geluidskunstwerk Engelen/Angels van Moniek Toebosch uit 1994 aangekocht en opgenomen in het register ‘collectie landschapskunst Flevoland’.

De provincie brengt het beheer en behoud van het kunstwerk onder bij de Stichting Kunstmuseum Flevoland, die onder de naam M. momenteel met verschillende projecten de plannen voor een nieuw kunstmuseum test. Gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman: “Ik ben blij dat we de Engelenzender kunnen onderbrengen bij Kunstmuseum Flevoland. Zo borgen we dit bijzondere kunstwerk én bouwen we aan het behoud van onze unieke collectie landschapskunst.”

Engelenzender toegevoegd aan collectie landschapskunst Flevoland

Luisteren naar het kunstwerk Engelen/Angels

Het geluidskunstwerk uit 1994, in de volksmond ook wel ‘Engelenzender’ genoemd, is te beleven op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. In het verleden via een radiofrequentie, nu via een speciale app. Het kunstwerk werd voor een periode van 3 jaar beheerd door Rijkswaterstaat. Om het kunstwerk voor de toekomst te behouden en optimaal te ontsluiten voor publiek is het door de provincie aangekocht van de erven. Engelen/Angels is een duidelijk landschapskunstwerk omdat de ervaring van het weidse landschap op de Houtribdijk, waarvoor het speciaal gemaakt is, centraal staat. Engelen/Angels is het eerste geluidskunstwerk in de collectie, het laat zien dat landschapskunst ook op andere manier monumentaal en ‘immersief’ kan zijn.

Rol M.

Met de aankoop van het geluidskunstwerk door de provincie gaat het beheer en onderhoud van het kunstwerk per 1 januari 2023 over naar M. als toekomstig conservator van de collectie landschapskunst. Het museum in wording werkt hierin nauw samen met Stichting Land Art Flevoland, die de collectie op dit moment over het voetlicht brengt. M. en Land Art Flevoland organiseren gezamenlijk activiteiten rondom de landschapskunst. Op termijn is het de bedoeling dat beide organisaties samengaan zodat de kennis en bekendheid van de collectie landschapskunst optimaal kan groeien.

Advertentie