Regionieuws

Flevoland heeft vooralsnog geen problemen door watertekort

De NOS meldde 3 augustus in de middag naar aanleiding van een overleg van het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW) hoe het schaarse water in Nederland wordt verdeeld. In reactie daarop geeft Waterschap Zuiderzeeland aan dat er in Flevoland vooralsnog geen maatregelen voorzien zijn. Door de aanvoer van het IJsselmeer en het Markermeer lijkt er nog voldoende water te zijn.

Berichtgeving NOS

Vanaf vandaag bepaalt het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW) hoe het schaarse water in Nederland wordt verdeeld. Door de aanhoudende droogte is er inmiddels sprake van een "feitelijk watertekort", laat minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat weten.

Flevoland heeft vooralsnog geen problemen door watertekort

Op dit moment zijn er geen extra maatregelen nodig om problemen te voorkomen, maar als de droogte aanhoudt binnenkort wel.

De situatie is inmiddels dusdanig ernstig, dat er besluiten genomen moeten worden die over de regio's, waterschappen en belanghebbenden heen gaan. Het is de taak van het MTW om dat te coördineren. In het team zijn Rijkswaterstaat, de waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en de betrokken ministeries vertegenwoordigd. Op die manier kunnen er sneller besluiten worden genomen over maatregelen en meer op maat, zegt Harbers.

Op 13 juli werd er opgeschaald naar niveau 1 (dreigend watertekort) en nu dus naar niveau 2 (feitelijk watertekort). De droogte wordt veroorzaakt door de hoge verdamping in Nederland en de lage aanvoer van water uit het buitenland via de rivieren.

https://nos.nl/artikel/2439282-officieel-watertekort-vanaf-nu-verdeelt-een-landelijk-crisisteam-het-schaarse-water

Advertentie