Loading...

GGD Flevoland start met vaccinatie zorgmedewerkers
Start vaccinatie Flevolandse zorgmedewerkers

GGD Flevoland is vanmorgen op 15 januari om 9.00 uur begonnen met de vaccinatie van de eerste groep van circa 5.000 medewerkers van Flevolandse zorginstellingen. Vanaf de locatie aan de Schroefstraat in Lelystad heeft de GGD de eerste vaccinaties inmiddels gezet.

Druk

Al voordat de locatie open ging stonden zorgmedewerkers te wachten om hun vaccinatie tegen COVID-19 te halen. Het animo onder de medewerkers van zorginstellingen in Flevoland is groot. “Ik laat mij niet alleen voor mijzelf vaccineren”, zegt verzorgende Jeroen. “We willen en moeten corona onder controle krijgen. Ik zie op mijn werk, maar ook privé, wat corona doet met gezinnen, met echtparen. Mensen die jarenlang bij elkaar geweest zijn en nu elkaar alleen van een afstand kunnen zien en komen te overlijden zonder zelfs maar elkaar te hebben kunnen aanraken. Het is verschrikkelijk om dat te moeten zien. Als ik, door mij te laten vaccineren, een bijdrage kan leveren om corona eronder te krijgen, dan doe ik dat graag!”.

De vaccinatielocatie in Lelystad heeft drie zogenaamde priklijnen. Mensen melden zich aan het begin van een lijn bij een administratieve medewerker die de afspraakgegevens en de gezondheidsverklaring controleert. Daarna gaat men door naar de vaccinatie-ruimte waar een medewerker de vaccinatie zet. Vervolg wordt informatiemateriaal uitgereikt en tot slot kan de gevaccineerde plaatnemen in de wachtruimte. Na drie weken wordt de tweede vaccinatie gezet.

Hulp

Dagelijks zijn er 13 mensen aan het werk in Lelystad in verschillende functies: van administratief medewerker tot arts en van opzuiger (degene die de vaccins klaarmaakt) tot vaccineerder. De medewerkers werken deels voor GGD Flevoland en zijn deels geworven via uitzendbureaus. Ook voormalig-GGD-ers zetten zich in. Trudy, oud-leidinggevende bij GGD Flevoland en sinds medio 2019 gepensioneerd aarzelde geen moment om zich aan te melden. “Ik kan nog vaccineren, ben BIG geregistreerd en ik wil mijn (oud)collega’s helpen. Ik weet als geen ander wat dit soort werkzaamheden ook van mijn collega’s vraagt en ik doe daarom graag wat ik kan. Juist ook in de weekenden.”

Op de eerste vaccinatiedag staan er zo’n 300 afspraken gepland en ook de komende periode vaccineert de GGD 7 dagen per week zorgmedewerkers. De komende periode worden de vaccinaties, conform het vaccinatieschema van de Rijksoverheid, uitgebreid naar de andere groepen in Nederland. GGD Flevoland is dan ook druk bezig om andere vaccinatielocaties in Flevoland te realiseren, zodat straks op diverse plaatsen in Flevoland ook de andere inwoners van de provincie gevaccineerd kunnen worden.