Regionieuws

PvdD stelt vragen over bescherming dieren tegen wolven

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten Flevoland over de verantwoordelijkheid van veehouders om hun dieren te beschermen tegen aanvallen door wolven. De partij wil dat de provincie de wet naleeft die veehouders verplicht om preventieve maatregelen te nemen om schade door roofdieren, zoals de wolf, te voorkomen. In plaats daarvan wordt de schade nu vergoed als de dieren van veehouders worden gedood of verwond wanneer dat bedrijfsmatig nog niet de bedoeling was.

In de schriftelijke vragen verwijst de Partij voor de Dieren naar het 'Besluit houders van dieren' en de 'Beleidsregel tegemoetkoming faunaschade provincie Flevoland 2024', waarin staat dat veehouders zelf verantwoordelijk zijn voor het nemen van maatregelen om schade aan hun dieren te voorkomen. De partij stelt dat als veehouders deze maatregelen niet treffen, zij niet alleen géén recht zouden moeten hebben op schadevergoeding, maar dat er zelfs sprake kan zijn van nalatigheid waarvoor zij beboet zouden moeten worden.

Een foto van een wolvenkop

De PvdD wijst op eerdere uitspraken van het college dat er wat hen betreft geen verplichting is voor veehouders om wolfwerende maatregelen te treffen. Ayla Lokhorst, Statenlid: "Het is cruciaal om dierhouders te verplichten hun dieren te beschermen, zoals ook in de wet staat, zodat dierenleed door aanvallen wordt voorkomen en wolven niet leren dat landbouwdieren een gemakkelijke prooi zijn. Het is de wereld op zijn kop om veehouders te gaan belonen voor het niet nemen van preventieve maatregelen."

PvdD uit dan ook zorgen over de rechtmatigheid van de huidige uitkeringen van schadevergoedingen aan dierhouders die geen wolfwerende maatregelen hebben genomen. "De provincie moet er volgens ons goed op letten dat publiek geld doelmatig en rechtmatig wordt besteed," aldus Lokhorst. De partij wijst erop dat er tussen 2018 en april 2024 zeven schadevergoedingen zijn toegekend voor aanvallen door een wolf, terwijl in geen van deze gevallen afdoende preventieve maatregelen waren genomen. Ze stellen ook vragen over het invoeren van een eigen risico of een maximum tegemoetkoming.

Daarnaast dringt de partij aan op een betere informatievoorziening voor veehouders, zodat desinformatie wordt tegengegaan en dierhouders beter op de hoogte zijn van hun verplichtingen en mogelijkheden, omdat er signalen zijn dat sommige agrariërs expres geen wolfwerende maatregelen nemen. De partij vraagt het college hoe de provincie hierbij een rol kan spelen. Cruciaal hierbij is de vraag of het college zelf gelooft in wolfwerende maatregelen en als dat zo is, waarom dan niet wordt aangesloten op de mogelijkheid voor een subsidie- of leenregeling.

Advertentie