Regionieuws

Racisme in Flevoland in de Racismekaart

Omroep Flevoland zendt vanaf maandag 17 augustus het programma ‘De Racismekaart’ uit. In het programma gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat. Actrice/presentatrice Tanja Jess en cabaretier Mo Hersi gaan in gespre over het alom aanwezige racisme, maar wat niet altijd herkend en erkend wordt. Het programma geeft inzicht in de beleving van racisme en het geeft de kijker handvatten voor de toekomst. Duidelijk wordt dat het gesprek over racisme aangaan, confronterend is en op sommige punten zelfs pijnlijk. In dit programma schuwen Jess en Hersi niet om dit soms ongemakkelijke onderwerp alsnog aan te gaan en de racismekaart te trekken.

Racisme in Flevoland in de Racismekaart

Als diversiteitsambassadeur van de gemeente Almere strijdt Tanja Jess al enkele jaren voor gelijkheid en inclusiviteit. Mo Hersi is ambassadeur voor vluchtelingenwerk Nederland en onder meer actief voor Black Lives Matter Nederland. Bij de BLM demonstratie in Almere, waar Tanja Jess sprak over racisme en Mo Hersi presenteerde, ontstond het idee om dit programma samen te maken.

9 afleveringen

Hersi en Jess maakten negen afleveringen met bekende Flevolanders over hun persoonlijke ervaringen met racisme; Flevolanders uit de politiek, topsport en media. Zo vertelt kickbokser Remy Bonjasky hoe hij als jeugdvoetballer door ouders van tegenstanders geregeld voor aap werd uitgescholden. Ondanks alle racistische bejegeningen die hij in zijn leven heeft meegemaakt, pleit hij ervoor altijd met elkaar in gesprek te blijven. Naast Bonjasky komt Olympisch zwemster Enith Brigitha aan het woord om te vertellen over haar ervaringen met racisme tijdens haar topsportcarrière.

Burgemeester Franc Weerwind van Almere zegt in het programma: "Ik viel af bij een sollicitatie voor een burgemeesterspost: We kunnen toch niet een gekleurde man benoemen als burgemeester.” Nadia Zerouali, presentatrice en kookboekenschrijfster, vindt dat er weinig diversiteit is op de Nederlandse televisie. Otwin Vlieri is politieagent in Almere en zet zich in om racisme binnen het korps te bestrijden. Ook hij spreekt zich uit in deze serie.

Behalve de gesprekken met bekende Flevolanders worden Flevolanders op straat geconfronteerd met diverse stellingen zoals: ‘Ik krijg weleens een compliment dat ik goed Nederlands spreek’. Of: ‘Ik heb wel eens gezegd: ik ben geen racist maar…’

Het programma ‘De Racismekaart’ is vanaf maandag 17 augustus dagelijks te zien op Omroep Flevoland, aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

Advertentie