Regionieuws

Regionale Veteranendag NW-Veluwe

Zaterdag 22 juni vond de 14e editie van de Regionale Veteranendag Noord West Veluwe plaats in het centrum van Putten. 

Regionale Veteranendag NW-Veluwe

Veteranen ( met zijn/haar partner/gezin) uit de gemeenten Harderwijk, Putten, Ermelo, Nijkerk en Zeewolde waren uitgenodigd voor deze dag. De aanwezige veteranen dienden onder meer in Libanon, Irak, Bosnië, Indië, Afghanistan, Kosovo, etc. Zij vervulden ver van huis en vaak voor lange tijd een moeilijke taak onder zware omstandigheden voor vrede en veiligheid.

Voor het publiek was er van alles te doen, zo kon je een militaire hindernisbaan nemen, waren er rondritten met met oude en nieuwe militaire voertuigen. Er kon militiaire modelbouw bekeken worden, kon er een deel van de Neerlands Krijgs Collectie bekeken worden. Om 11 uur was er een Veteranenconcert door het Orkest Koninklijke Marechaussee, onder leiding van dirigent Peter Kleine Schaars.  Uiteraard konden er gesprekken gevoerd worden met veteranen en was het voor hen weer een mooi ontmoetingsmoment.

Re-enactment groepen

De RE-enactment groep Bartje Compagnie (13 Infanterie Luchtmobiel) en Screaming Ducks ( 101st Airborne U.S. Army) waren aanwezig.
Re-enactmentgroepen geven gestalte aan gebeurtenissen uit de militaire geschiedenis, maar geeft voor de betrokken veteranen ook nog de plek om samen te kunnen zijn een plek om je verhaal kwijt te kunnen of gewoon een paar keer per jaar weer eens lekker weg te zijn in een militaire setting met gelijkgestemden, tijdens evenementen zijn deze groepen fijne gesprekspartners voor andere veteranen of publiek. Met de re-enactevenementen die zij zelf organiseren geven zij anderen een kijkje te geven in een recenter stukje Nederlandse Militaire geschiedenis, door dit op een zo authentiek als mogelijke wijze (inter)actief uit te beelden. Voor de Bartje Compagnie is dat de groene begin periode van 13 Infanterie Bataljon Luchtmobiel "Regiment Stoottroepen" in de jaren 1994 tot 1997. 

De Screaming Ducks hebben een voorliefde voor WW2 voertuigen, uitrusting en uniformen in het algemeen en voor de Amerikaanse Paratroopers. Zij hebben Able Company, 502nd Parachute Infantry Regiment gekozen als hun ‘Unit’ Naast dat zij informatie verstrekken begeleiden zij ook vele veteranen naar diverse evenementen door Europa.

Naast 3 burgemeesters en veel veteranen uit de deelnemende plaatsen, was ook staatssecretaris Barbara Visser aanwezig. De Regionale Veteranendag NW Veluwe wordt elk jaar opnieuw in een van de deelnemende gemeenten georganiseerd. In welke plaats het evenement volgend jaar georganiseerd gaat worden, is nog niet bekend.

De fotoreportage van Hanneke Barendregt kunt u vinden op onze Facebookpagina

Advertentie