Regionieuws

Rijk en provincies: In Flevoland bijna 40.000 nieuwe woningen voor 2030

De provincie Flevoland heeft met het Rijk afgesproken dat er de komende zeven jaar 39.193 woningen gebouwd worden in de provincie. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting heeft donderdagmiddag in Den Haag met alle provincies afspraken ondertekend over de verdeling van de in totaal 900.000 woningen die de minister tot 2030 in Nederland wil laten bouwen.

Volgens gedeputeerde Jan de Reus heeft Flevoland relatief een groot aandeel in de woningbouwopgave. "Als je kijkt naar het gemiddelde dat door alle provincies wordt aangeboden, dan is dat zo'n 5 tot 10 procent extra woningbouw", vertelt hij. In Flevoland hebben we nu ruim 170.000 woningen, en daar komen dus ongeveer 40.000 woningen bij. "Dat is gewoon ruim 20 procent."

Rijk en provincies: In Flevoland bijna 40.000 nieuwe woningen voor 2030

Koopwoningen
Ook is er met het Rijk afgesproken dat twee derde van die nieuwe woningen 'betaalbaar' moeten zijn. Dan gaat het om woningen in de sociale huur, vrije sector huur onder de 1.000 euro per maand en koopwoningen onder de 355.000 euro.

Volgens de gedeputeerde komen die woningen verspreid over de hele provincie. Het gaat voornamelijk om bouwprojecten die al bekend zijn. "Om even een voorbeeld te noemen, in Almere is dat de bestaande stad. Lelystad bouwt in de bestaande stad, aan de kust en in de Warande. Urk bouwt de Zeeheldenbuurt. Emmeloord is bezig met Emmelhage. Zeewolde bouwt aan de noordkant. Dronten is aan het inbreiden in het bestaande dorp en kijkt naar extra woningen in het oosten. Dus het zit allemaal al in de plannen van de gemeenten."

De provincie spreekt al langer over de ambitie om voor 2030 40.000 huizen erbij te bouwen. Uiteindelijk wil Flevoland zelfs 100.000 nieuwe woningen in de provincie.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

 

Advertentie