Loading...

Oproep langdurige saamhorigheid
Oproep langdurige saamhorigheid

Minister president Rutte roept op tot een langdurig proces in saamhorigheid. Het zal geen gemakkelijke tijd worden, maar met elkaar komen we deze tijd door. In zijn persconferentie vertelde hij het volgende:

Het Coronavirus houdt land en wereld in de greep en de opgave is van enorme omvang. Alsof we in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te gaan. De maatregelen zijn ongekend voor landen in vredestijd. De risicos moeten zo klein mogelijk worden gehouden, zeker voor de mensen met zwakke gezondheid en ouderen. Dit door risicos te verminderen en zo klein mogelijk te houden.

Vanzelfsprekend heeft iedereen vragen. Wat kan doorgaan en wat niet. Hoe lang gaat het duren? Waarom zijn de maatregelen niet gelijk? In de wereld van vandaag zijn nieuws en informatie sneller dan het licht. Ook meningen worden daardoor snel gegeven. Jaap van Dissel van het RIVM, deskundigen, virologen, IC artsen zijn mensen waarop we moeten vertrouwen. Zij zijn de mensen met de kennis die we nodig hebben.

Een lastige, maar toch noodzakelijke boodschap.

Het coronavirus zal voorlopig onder ons blijven. Er is geen eenvoudige uitweg en een groot deel van de Nederlandse bevolking zal besmet raken. In afwachting van een vaccin kunnen we het virus afremmen op een manier dat de gezonde groep minder milde klachten heeft. Wie het virus heeft gehad is meestal immuun.  De groep die het grooste risico loopt moet zoveel als mogelijk afgeschermd worden. Mochten deze mensen ziek worden dan is er ruimte om deze mensen op de juiste manier op te vangen.

Andere keuzes waren het virus onbeheerst zijn gang laten of te proberen het virus eindeloos tegen te houden, vertelde de minister president. Hierdoor zou het land voor langere tijd volledig op slot moeten. Als dat al kan is het geen garantie dat het over gaat. Ook kan de economie dit niet aan. De regering heeft dus maatregelen genomen om het risico gecontroleerd te verspreiden. 

Hoe lang en of er meer maatregelen nodig zijn hangt af hoe het virus zich de komende weken gaat gedragen Wellicht kunnen maatregelen versoepeld worden, maar ook worden aangescherpt. Komende maanden zal blijken wat het verloop is van de situatie. We zullen balans moeten zoeken tussen het gewone leven en de geldende maatregelen waarbij we ook moeten kijken naar de economische gevolgen van ZZP tot grote nationale bedrijven. Het kabinet zal doen wat nodig is om te steunen en alles op alles te zetten om te voorkomen dat bedrijven omvallen. Ze laten hen niet in de steek, hoe moeilijk de tijd ook zal worden

Solidariteit is een groot goed.

De minister president roept dan ook tot het volgende op:

  • Volg aanwijzingen op ook al ben je gezond.
  • Blijf helpen waar kan.
  • Het is de tijd om elkaar te vinden 
  • Gezamenlijk belang boven eigen belang

Tots slot bedankte de minister president de schoonmakers, verpleegkundigen, artsen, ouderenzorg, artsen, politie, OV, scholen, supermarkten, ambulancezorg en iedereen die het land draaiende houdt. 

Lees de hele tekst hier na of beluister deze hier