Regionieuws

St Jansdal start immuuntherapie thuis voor longkankerpatiënten

Patiënten met longkanker die immuuntherapie via het infuus krijgen in het St Jansdal, kunnen vanaf nu de behandeling thuis krijgen. De thuisbehandeling is mogelijk door de nauwe samenwerking van het St Jansdal met zorgorganisatie Icare.

Het voordeel voor patiënten is dat de behandeling in de eigen vertrouwde omgeving kan plaatsvinden. “Deze vorm van immuuntherapie wordt gegeven aan patiënten met uitgezaaide longkanker en is gericht op levensverlenging met behoud van kwaliteit van leven”, vertelt Jorien Minnema, longarts bij St Jansdal.

“Immuuntherapie is een intensieve en soms langdurige behandeling. Het is fijn dat we deze behandeling nu veilig thuis kunnen aanbieden als patiënten dit willen. Zij hoeven niet meer heen en weer te reizen naar het ziekenhuis, waardoor de behandeling minder belastend is. Daarnaast kan vermoeidheid een bijwerking zijn, dan is het fijn dat je al thuis bent.”

St Jansdal start immuuntherapie thuis voor longkankerpatiënten

Samenwerking Icare

Wanneer de patiënt kiest voor de thuisbehandeling, dan komt een oncologieverpleegkundige van het specialistisch team van Icare bij de patiënt thuis.
Ulrike Groenewold: “Tijdens de behandeling blijven wij aanwezig, we merken dat patiënten onze persoonlijke begeleiding waarderen en dat zij door thuis te blijven meer energie over hebben voor andere activiteiten. De veiligheid van de patiënt staat voorop, we hebben daarom korte lijnen met de zorgverleners van het St Jansdal en de ziekenhuisapotheek voor de medicatie.”

Advertentie