Regionieuws

Transformatorstation klaar voor groene stroom Windpark Zeewolde

Het transformatorstation van Windpark Zeewolde aan de Vogelweg is gebouwd en staat nu klaar om de stroom die de 83 nieuwe turbines opwekken, om te zetten en te transporteren naar TenneT aan de Bloesemlaan. Komende maanden worden de eerste windturbines aangesloten op het transformatorstation.

Algemeen directeur van Windpark Zeewolde Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: “We hebben met dit grote transformatorstation aan de Vogelweg een zogeheten privaat net gemaakt waar wij ons eigen windpark op aansluiten, maar ook andere windparken en zonneparken op (kunnen) worden aangesloten. We zijn blij dat we op tijd klaar zijn voor de stroom van onze nieuwe turbines.”

Windpark Zeewolde is een uniek gebiedsinitiatief qua grootte en draagvlak. Ruim 200 boeren, bewoners en moleneigenaren vervangen samen 220 huidige turbines door 83 grotere, moderne turbines in zes rustige lijnen in het landschap.

Transformatorstation klaar voor groene stroom Windpark Zeewolde

Aangezien er niet genoeg capaciteit voor zoveel groene stroom op het Flevolandse elektriciteitsnetwerk beschikbaar is, heeft Windpark Zeewolde zijn eigen transformatorstation gebouwd. Hier wordt de spanning uit de windturbines van 33.000 volt opgewerkt naar 150.000 volt. Dat gebeurt met twee transformatoren, die elk 200 ton wegen. Een transformator bestaat uit magnetisch gekoppelde spoelen, die de stroom omzetten naar een hoger spanningsniveau. De stroom op 150.000 volt wordt rechtstreeks aan het hoogspanningsnetwerk van Tennet geleverd.

Komende maanden worden naar verwachting de eerste windturbines aangesloten op het transformatorstation en wordt de eerste stroom geleverd. Het totale project is klaar in het najaar van 2022.

Advertentie