Sport

Grote zorgen bij voetbalvereniging Zeewolde

Nederland verkeert in een energiecrisis die zijn weerga niet kent. De prijzen voor gas en elektra zijn de voorbije maanden exorbitant gestegen. Daar hebben huishoudens flink last van, maar ook verenigingen krijgen het (straks) zwaar te verduren. Ger Blom (voorzitter van voetbalvereniging Zeewolde) deed dinsdagavond zijn verhaal in het radioprogramma Zeewolde Kiest.

Over de korte termijn is Blom niet eens zo ontevreden. In ledenaantal is VV Zeewolde zelfs gegroeid. Waar er bij jongeren tussen de 15 en 17 jaar twijfel ontstaat of ze wel door zouden willen gaan met een teamsport of misschien liever overgaan op een individuele sport (hardlopen of padel), zit er een groei bij de jongste jeugd, de meisjes én de seniorenteams, legt Blom uit. “Mensen die terugkeren in Zeewolde komen bij ons om hier vriendenteams op te starten.”

Grote zorgen bij voetbalvereniging Zeewolde

Maar er zijn ook grote zorgen. De energierekening is explosief gestegen. “We hebben nu nog te maken met een mooi contract tot het einde van dit jaar, maar als we kijken naar volgend jaar…..” Blom houdt zijn hart vast. “Als we alleen al kijken naar de kosten voor het gasgebruik, gaan we mogelijk van € 3.000,- naar € 30.000,-. En we staan er alleen voor om dat op te lossen. Dat kan de vereniging niet op eigen kracht.”

Maandag heeft VV Zeewolde haar algemene ledenvergadering en zal er met leden overlegd worden over de vraag welke maatregelen zij mogelijk achten. Maar daarvoor wordt ook extern gekeken, zegt Blom. “Corona zijn we financieel redelijk goed doorgekomen dankzij steun van de overheid.” Op diezelfde overheid doet hij ook nu weer een beroep. “Ik zou het doodzonde vinden wanneer mensen straks hun kinderen van het voetbal halen, omdat ze het niet meer kunnen betalen.”

Mede daarom hebben de sportclubs al een gesprek gehad met wethouder Winnie Prins. Zij was gisteravond ook aanwezig bij Zeewolde Kiest en kon direct zelf reageren. “Gemeenten krijgen voor een deel geld vanuit het Rijk en het andere deel betalen wij allemaal zelf doormiddel van belastingen”, legt zij uit. Daar wil zij echter niet zomaar aan tornen, want dan voelt dat namelijk als “sigaar uit eigen doos”. Zij noemt de situatie “heel zorgwekkend”, maar geeft ook aan als gemeente “met de rug tegen de muur” te staan.

Om die reden spreekt zij ook de hoop uit dat de KNVB en de clubs gaan lobbyen bij het Rijk om te kijken wat daar eventueel mogelijk is.

Advertentie