Sport

Jenson de Leeuw wint eerste NK-wedstrijd in de schakelkart

Bij de start van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting heeft Jenson de Leeuw direct zijn klasse laten zien. De 15-jarige karter uit Zeewolde reed op de Landsard in Eindhoven voor het eerst een NK-wedstrijd in een schakelkart, de ID Engines Shifter.

Met de snelste tijd in de kwalificatie en drie overwinningen in de races liet de Kartacademy-rijder er geen gras over groeien. Hij vocht fraaie duels uit met Rob Lucassen, de regerend kampioen in deze klasse, en kwam in alle races als eerste over de finish.

De Leeuw heeft de overstap gemaakt vanuit de ID Engines Senior, waarin hij vorig jaar veel pech kende. In het openingsweekend in Eindhoven bleef hem dat bespaard. “Het is echt een enorme stap vanuit de Senior, maar het is echt super gaaf! Ik ben blij dat we deze stap hebben gezet. Vorig jaar hebben we best wel veel pech gehad. Als we dat dit jaar niet hebben, kunnen we iedere race meedoen om de overwinning. Daar ga ik zeker mijn best voor doen.”

Jenson de Leeuw wint eerste NK-wedstrijd in de schakelkart
Foto's RaceXpress.nl/Johan van de Kerkhof

In de ID Engines Shifter komt De Leeuw karters tegen die al langer in een schakelkart rijden. “In aanloop naar het eerste NK-weekend hebben we elk weekend veel getraind om meters te maken en beter te worden in de Shifter. Dat heeft me goed geholpen. Ik heb ook fysiek hard getraind met mijn personal trainster Marleen van Pascal Fysio om me fit te krijgen voor dit seizoen en dat is heel goed gelukt.”

Kwalificatie

In de kwalificatie toonde de rijder van de Kartacademy met een tijd van 44.220 direct zijn snelheid aan de concurrentie. “Het was toch best een spannend weekend, de eerste keer in de Shifter. In de kwalificatie pakte ik pole position met een verschil van 3 tienden en dat voelde direct heel lekker. Ik ben iets eerder naar binnen gegaan om banden te sparen.”

De goede kwalificatie werd gevolgd door drie sterke races met meerdere fraaie battles. “Het was een mooie strijd met Rob Lucassen. In de eerste race kon ik bij hem wegrijden. Op het einde ben ik nog bijna gespind omdat er zand op de baan lag, maar ik ben toch als eerste over de finish gekomen. Bij de start van de tweede race begon het ineens te regelen. Dat was heel onverwacht en iedereen stond op slicks. In de eerste paar ronden kon ik Rob niet bijhouden, hij was in die omstandigheden echt super snel. Maar ik zag dat hij een foutje maakte, waardoor ik naar hem toe kon rijden. Ik haalde hem in en ben daarna nog 2 seconden bij hem weggelopen.”

Bij de start van derde race verloor De Leeuw de leiding aan Lucassen. “Hij haalde me aan de buitenkant in, een goede actie van hem. Ik had mijn remmen niet goed genoeg opgewarmd, waardoor hij mij buitenom kon pakken. Ik heb bijna de hele race achter hem gereden. In de laatste paar ronden hadden we een mooie battle om de leiding en in de laatste ronde heb ik hem ingehaald. Dat was een mooie strijd met een mooi eindresultaat.”

Die laatste bloedstollende actie had voor de hartslag van moeder Elke niet meer gehoeven, want met een tweede plaats was de dagoverwinning ook binnen geweest. Jenson wilde ook de laatste race winnen. “Je strijdt toch om de overwinning in een race. Ik zag het gat en moest ervoor gaan. Zoals Ayrton Senna vaak zei: ‘If you no longer go for a gap that exists, you’re no longer a racing driver’. En het is toch mooier om na pole position alle drie de races te winnen.”

Jenson de Leeuw wil graag iedereen van de Kartacademy en ID Engines bedanken voor de technische support, Sjoerd Romkema en John Hogenstijn voor de geweldige setup en zijn ouders voor dit prachtige weekend. En uiteraard zijn sponsoren:

Cafetaria Twilight
A27 Expo Tapijt
Kartcentrum Lelystad
Holland Reklame en Standbouw
De Weerdt Tentenverhuur
Deko Sign
Pascal Fysio
AV Bouwkunde
Dome Simulators
Mitra Zeewolde
Toine Works
Rijvaardigheidscentrum Lelystad
Media Supply
De Leeuw Event Support
Wine 4friends
Hessel en Aletta
Tapas het Oosten Zeewolde
Café Friends
Dutch Carpet Events

Advertentie