weer

Nachtvorst en winterse buien?

Hallo allemaal! Sinterklaas is inmiddels ook in Zeewolde aangekomen. De Weerpiet dankt jullie voor alle leuke reacties op zijn weerbericht, maar geeft het stokje toch maar weer over aan Florian. Moeten Sinterklaas en zijn Pieten de komende week rekening houden met gladde daken, of hebben ze de paraplu weer vaak nodig?

Vanochtend overheerst de bewolking en kan er al een enkele bui vallen. Vanmiddag gaat het vanuit het westen regenen. De temperatuur loopt op tot 7°C, wat een graadje kouder is dan normaal voor de tijd van het jaar. Er staat een zwakke tot matige wind vanuit het zuidwesten.

Maandag belooft een hele interessante dag te worden. De maximumtemperatuur van 5°C halen we al om middernacht. Hierna loopt de temperatuur alleen maar verder terug, naar 1°C in de middag. Er valt zo goed als de hele dag neerslag (tot 30 mm). In eerste instantie is dit in de vloeibare vorm (regen), later gaat het over in (natte) sneeuw. De bodem is nog vrij warm, dus de sneeuw blijft in eerste instantie niet liggen. Later in de avond zou de wereld wel wit kunnen kleuren! De wind waait eerst matig vanuit het zuidwesten, maar draait overdag naar het noordoosten en wordt dan vrij krachtig.

weersvoorspelling

In de nacht naar dinsdag zakt het kwik tot het vriespunt, het kan dus glad worden! Dinsdag zien we een afwisseling van zon en wolken, bij een temperatuur die oploopt tot 4°C. De matige wind draait van het noordoosten naar het zuidwesten. In de avond en nacht naar woensdag trekken er een aantal (sneeuw)buien over Zeewolde.

Woensdag draait de wind weer terug naar het noorden. Opnieuw bereikt de temperatuur een waarde van 4°C. Het blijft zo goed als droog en we zien een mix van zon en wolken.

Donderdag is erg onzeker (en interessant!), want er trekt een nieuwe storing over Nederland, waardoor het gaat sneeuwen en het opnieuw wit kan worden! De laatste berekeningen van de weermodellen komen met meer dan 5 cm sneeuw. De wind draait naar het noordoosten en wordt matig. Verder dan 1°C lijken we niet te komen.

Vrijdag lijkt de storing in de ochtend nog voor sneeuwval te zorgen in Zeewolde, later beweegt de neerslag weg naar het oosten. De wind draait richting het noorden en is matig van kracht. De temperatuur loopt in de loop van de dag op naar 2°C.

Als we verder kijken zien we dat de temperatuur overdag tot iets boven het vriespunt komt, in de nachten komt het tot lichte vorst. Het lijkt overwegend bewolkt te blijven, al zijn de neerslagkansen beperkt. Let wel op dat een kleine verandering in de wind, een grote invloed heeft op de temperatuur! Een fijne week gewenst en tot de volgende keer!