weer

Weerbericht week 20

 Afgelopen donderdag, 11 mei, was het al zover. Het was de dag dat het mei totaal aan neerslag op 60 mm kwam, wat de normale totale maandhoeveelheid is. Alles wat er de komende twee weken nog bij valt is “te veel”. Moeten we de komende week rekening houden met regen. Of krijgen we nog meer mooie dagen, zoals de afgelopen dagen het geval was?

Op Moederdag, ga ik alle moeders nog even extra in het zonnetje zetten! Vanochtend zien we vooral hoge bewolking, waar de zon nog doorheen schijnt, zij het met moeite. In de middag verschijnen er ook enkele stapelwolken. Er kunnen verspreid over Nederland een paar buien ontstaan, maar het blijft in Zeewolde waarschijnlijk droog. De temperatuur klimt naar een aangename waarde van 21°C. Dit alles bij een vrij matige wind vanuit een noord-noordwestelijke richting (waait iets minder hard door dan gisteren).

Maandag gaat de wind draaien naar het noordwesten (eerst vrij matig, daarna matig tot vrij krachtig 4-5 Bft). Dit is, zeker in dit jaargetijde, een vrij koude aanvoerrichting. De koudere lucht bereikt ons echter niet meteen, de temperatuur loopt op maandag nog op tot zo’n 16°C. Er komt er een storing vanuit het westen naderbij.

weekweerbericht van Florian polak en foto van Robin van Maanen

De neerslag verpietert echter overdag door de toenemende invloed van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Toch gaat het aan het einde van de middag regenen. De regen houdt ook in de avond nog een aantal uur aan, al lijken de hoeveelheden mee te vallen.

Dinsdag zien we een afwisseling van zon en wolken. We bevinden ons nu echt in de koudere lucht en we moeten het doen met 13°C. Doordat de wind matig doorwaait, ligt de gevoelstemperatuur nog een aantal graden lager. Een noordwestelijke aanvoerrichting brengt ons weliswaar koudere lucht, maar ook schonere lucht. Goed nieuws dus voor de hooikoortspatiënten!

Woensdag lijkt de koudste dag van de week te worden. De temperatuur blijft steken op een schamele 12°C. Normaal voor de tijd van het jaar is 18 graden. De noordwestenwind blaast nog steeds matig door, dus we kunnen de woensdag bestempelen als ronduit fris. Ook op woensdag zien we een mix van zon en wolken.

Vanaf donderdag, Hemelvaartsdag, gaat er het een en ander veranderen. De wind gaat draaien en wordt op donderdag noord-noordoost. Dit komt allemaal doordat het hogedrukgebied wat de voorgaande dagen boven het Verenigd Koninkrijk lag, iets naar het oosten beweegt. De verandering in windrichting merken we ook meteen aan de temperatuur, die in de lift gaat en uitkomt op zo’n 15°C. De dag begint met bewolking, maar de zon komt in de middag steeds meer tevoorschijn. Let wel even op, de UV-index bereikt een waarde van 6 vanaf donderdag. Dit betekent dat je al na een kwartiertje kan verbranden!

Op vrijdag komt het hogedrukgebied boven de Noordzee te liggen, waardoor de wind bij ons naar het noordoosten draait. Hierdoor kan de temperatuur nog een fractie verder oplopen. Met 17°C komen we na de temperatuursdip weer uit in de buurt van normale waarden. Het blijft droog en opnieuw is er een afwisseling van zon en (stapel)wolken. Bij een vrij matige wind is het al met al een aangename voorjaarsdag.

Kijken we iets verder, dan zien we dat de temperatuur nog iets verder in de lift gaat en rond 20°C uitkomt. De wind blijft uit een noordoostelijke richting waaien, waardoor er vrij veel ruimte is voor de zon. Bijkomend positief effect is dat er weinig kans is op neerslag. Een hele fijne week gewenst en tot de volgende keer!