Zeewolde

4 en 5 mei in Zeewolde

Tijdens 4 en 5 mei is er in Zeewolde ook volop aandacht voor de herdenking en bevrijding.

4 en 5 mei in Zeewolde

Herdenking

4 mei zal er zoals elk jaar een herdenkingsdienst plaatsvinden vanaf 19.35 uur bij de begraafplaats. Dit nadat er vanaf 19.00 uur een stille tocht gelopen is vanaf de Verbeelding naar de begraafplaats toe.
De deelnemers aan de stille tocht kunnen zich verzamelen tussen 19.00 en 19.15 uur op het plein De Verbeelding aan de Kastanjelaan te Zeewolde. Onder begeleiding van de slagwerkers van Muziekshowkorps Blue Seals wordt naar de Algemene Begraafplaats gewandeld. Leerlingen van groep 8 van de basisscholen lopen mee in de stille tocht en zullen een bloem leggen bij het monument bij de Algemene begraafplaats. Ook de veteranen zijn prominent aanwezig tijdens de Dodenherdenking. Om 20.00 uur wordt er 2 minuten stilte gehouden, het programma wordt afgesloten met een kranslegging.

Op de website van Gemeente Zeewolde staat het volledige programma van de herdenking.

Bevrijdingsvuur Estaffette

Net als vorig jaar zal de atletiekvereniging het vrijheidsvuur weer gaan halen in Wageningen, welke om 00.00 uur ontstoken wordt.
Vanuit Wageningen zullen ze het vrijheidsvuur naar Zeewolde lopen. Per koppel zal er gedurende de tocht van zo'n 80 kilometer ongeveer 1,5 kilometer per keer gelopen worden. Daarna wordt er gewisseld zodat alle koppels voldoende rust krijgen.  De koppels worden begeleid met een fietser. In de ochtend in Zeewolde aangekomen zal de fakkel worden overgedragen aan burgemeester Gorter.De voorbereidingen zijn in volle gang en hier zal uitgebreid verslag van worden gedaan.

Vliegersmonument

Zondag 5 mei wordt het Vliegersmonument onthuld. Dit is een monument ter nagedachtenis aan gevallen vliegers in de tweede wereldoorlog. Op het grondgebied van Zeewolde zijn verschillende geallieerde toestellen neergestort, na Duitse beschietingen. Dit zal ook de start worden van een fietsroute langs de plekken waar deze toestellen zijn neergestort.
Een deel van het programma is besloten, maar omstreeks 11.15 zal het monument buiten onthuld worden. Dit is op de Kastanjelaan ter hoogte van de Verbeelding.

Bevrijdingsfeest

In de middag vindt de derde editie van het Bevrijdingsfeest plaats.
Het 5 mei comité wil op het evenemententerrein een echt dorpsfeest in Zeewolde neerzetten met sport, kunst , muziek, eten en drinken. Het volledige programma wordt verzorgd in een tent op het evenemententerrein.

12:15 Fakkeloverdracht door een bekende Zeewoldenaar met aansluitend een Gezamenlijke Nationale Bevrijdingslunch voor genodigden en vrijwilligers
12:30 Opening bevrijdingsfestival met sportactiviteiten
15:30 Inloopsessie voor gedichten van kinderen, tentoonstelling kunstvoorwerpen gemaakt
door inwoners met als thema 'Vrijheid' en verhalen van veteranen
17:00 Optreden UDX
17:30 DJ D-Day uit Friesland en Zeewolde
19:00 Pop- en rockkoor Zeewolde o.l.v. dirigent Jennifer Maaskant
20:00 DJ D-Day uit Friesland
20:30 Pop/Rock band [ MY NATURE ] met bandleden uit Zeewolde en Harderwijk
21:30 DJ D-Day uit Friesland en Zeewolde
22:00 Kanada Blues Band
23:45 Sluiting door Peter de Vries, voorzitter van het 5 mei comité

Meer informatie is te vinden op www.5meicomiteZeewolde.nl
Voor dit evenement is de organisatie nog wel op zoek naar vrijwilligers en sponsors om dit grote feest mogelijk en gratis toegankelijk te maken. Deze kunnen zich melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor de diverse invulling kunnen mensen hun inbreng nog aanmelden.

Kogelvrije vesten en uniek voertuig

Tussen 13.00 en 17.30 uur zal er in samenwerking met de School voor Vredesmissies een uniek voertuig van de Verenigde Naties te zien zijn. Een voertuig waarvan er maar twee in Nederland zijn. Daarnaast zijn er ook een tiental veteranen in vol uniform met verschillende onderscheidingen aanwezig en de kinderen kunnen een kogelvrijvest aantrekken. 

Advertentie