Zeewolde

5 mei: Saamhorigheid, Vrijheidsvuur, ontbijt, crashsite-route en zang

Waar op 4 mei om 20.00 uur de dodenherdenking plaats vindt op onder andere de begraafplaats en het vrijheidsvuur door lopers van Zeewolde Atletiek uit Wageningen wordt gehaald, is er op 5 mei ruimte voor saamhorigheid en het stil staan bij onze vrijheid.

Vrijheidsvuur

Lopers van Atletiekvereniging Zeewolde halen rond 00.00 uur op 4/5 mei het Vrijheidsvuur op uit Wageningen. Door de nacht heen lopen zij deze naar Zeewolde.
De verwachting is dat zij rond 8.15 uur/8.30 uur in Zeewolde zijn op het Kerkplein. Daar wordt het vrijheidsvuur dan aan burgemeester Gorter over gedragen en wordt het vuur op het Kerkplein ontstoken welke tot 15.00 uur zal branden.

Ontbijt

Daarna zullen alle aanwezigen met elkaar kunnen toasten op de vrijheid en met elkaar ontbijten.
Iedereen is welkom en mag aanschuiven. Je kan je eigen ontbijt meenemen of van te voren ontbijt bestellen bij Bakker Bart of Bakkerij de Toren.

5 mei: Saamhorigheid, Vrijheidsvuur, ontbijt, crashsite-route en zang

Op 5 mei kan je bij beide bakkers tussen 8.00 en 8.30 uur het ontbijt ophalen.
Bij Bakker Bart kan je het Bakker Bart ontbijtje bestellen en bij Bakkerij de Toren is het een zelf samengestelde picknickmand of een knapzak voor de kinderen.

Fietsroute

Gedurende de dag kan er gestart worden met de fietsroute die langs de crashsites gaat. Een fietsroute van 40 kilometer. In de WO II zijn verschillende vliegtuigen in het gebied van de huidige provincie Flevoland neergestort. Tijdens het droogleggen van de polders zijn vele van deze vliegtuigen gevonden en geborgen. Deze fietsroute brengt je langs diverse locaties waar deze toestellen geborgen zijn. De geplaatste markeringspalen die je tegenkomt zijn voorzien van informatieplaatjes met een QR-code. Deze verwijst naar de website van Stichting Ongeland. Hier vind je meer informatie over het vliegtuig en de omstandigheden waarin deze is neergestort.
Deze route is op het Kerkplein af te halen tussen 10.00 uur en 14.00 uur s middags, buiten deze tijden om ligt deze route bij het Toeristisch Informatie Punt van Puur Zeewolde bij de Leeuw Snacks.

Shantykoor

Tussen 12.00 en 15.00 s middags zal er een optreden zijn van het Shantykoor op het Kerkplein. Zij zullen het programma van deze dag afsluiten.

De organisatie van Bevrijdingsdag ligt bij de Oranje Vereniging. Het 4/5 comité is opgeheven. Maar de Oranjevereniging met aangesloten vrijwilligers vond het wel belangrijk dat ook in Zeewolde herdacht wordt.
Zeker in deze tijden, waarin wij van dichtbij weer meemaken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Advertentie